| Adopcja | | Autor | Wiadomość | Informacje Pomogła: 10 razy Wiek: 66 Dołączyła: 29 Sty 2010
15936 RWS Cash
| Wysłany: 30 Sty 2010, 2010 13:29 |
|
| Pamiętam, gdy byłam mała pokazywali i opisywali takie dzieci z domów dziecka chyba w "Przyjaciółce". Jako mała dziewczynka marzyło mi się, żeby kiedyś zaadoptować takie dziecko...
Cytat: Jaki jest Wasz stosunek do adopcji? Dobrze, że coś takiego istnieje. Dzięki temu wiele dzieci niechcianych (w większości) przez biologicznych rodziców może znaleźć dom i prawdziwą rodzinę.
Cytat: Czy bylibyście w stanie zaadoptować dziecko? Myślę, że byłabym w stanie to zrobić.
Cytat: Czy powinno się powiedzieć dziecku, że zostało zaadoptowane. Jeśli tak to w jakim wieku najlepiej? Moim zdaniem dziecko powinno o tym wiedzieć. Tak jak pisała Szefowa - najlepiej stopniowo 'informować' o tym dziecko.
Cytat: Czy gdybyście byli adoptowani, chcielibyście odnaleźć swoich biologicznych rodziców? Prawdopodobnie tak. Przede wszystkim chciałabym się dowiedzieć dlaczego mnie zostawili. | _________________ Co zrobisz, gdy ktoś Ci przystawi nóż do szyi, a Ty akurat dostaniesz czkawki ?? | | | | |  | Informacje Pomogła: 2 razy Wiek: 20 Dołączyła: 17 Maj 2011
6888 RWS Cash
| Wysłany: 19 Sty 2012, 2012 18:38 |
|
| Pamiętam te czasy jak oglądałam z mamą 'Kochaj mnie' i zawsze obie ryczałyśmy. Sprawdziłam, że emisja była od 2002 roku także jeszcze w sumie mała byłam aczkolwiek moje uczucia od tamtej pory się nie zmieniły. Kocham dzieci, choć mojego małego sąsiada bym zabiła i bardzo chętnie przygarnęłabym wszystkie i dała bym każdemu tyle miłości, że głowa mała. Nie wiem co będzie w przyszłości, ale nie wykluczam adopcji. | _________________ Friends don't let friends drink friends.
Tabloidowe emocje, masowy eskapizm | | | | |  | Informacje Pomogła: 1 raz Dołączyła: 09 Cze 2010
2919 RWS Cash
| Wysłany: 20 Sty 2012, 2012 08:55 Re: Adopcja |
|
| Cytat: Jaki jest Wasz stosunek do adopcji? Pozytywny. Myślę, że naprawdę warto otoczyć opieką i miłością dziecko, które tego, albo nigdy nie zaznało, albo tragicznie utraciło.
Cytat: Czy bylibyście w stanie zaadoptować dziecko? Kiedyś nad tym bardzo poważnie się zastanawiałam. Jest z tym związanych wiele radości, ale też i obaw.
Cytat: Czy powinno się powiedzieć dziecku, że zostało zaadoptowane. Jeśli tak to w jakim wieku najlepiej? Tak. Powinno być stopniowo oswajane z tą myślą. Prawdy ukryć się nie da. Im dłużej zatajana, tym trudniej będzie temu dziecku się z nią pogodzić.
Cytat: Czy gdybyście byli adoptowani, chcielibyście odnaleźć swoich biologicznych rodziców? Myślę, że ciekawość by była... pewnie starałabym się dowiedzieć o nich jak najwięcej. | _________________ "...szczęście to nie to, co posiadasz, lecz to, czym potrafisz się cieszyć..." | | | | |  | Informacje Pomógł: 20 razy Dołączył: 06 Lip 2009
12440 RWS Cash
| Wysłany: 21 Sty 2012, 2012 15:32 Re: Adopcja |
|
| Languora napisał/a: Jaki jest Wasz stosunek do adopcji? Nie jest to nic złego. Są pary które nie mogę mieć dzieci itp przypadki i dla nich adopcja jest szansą na dziecko, 'prawdziwą" rodzinę.
Languora napisał/a: Czy bylibyście w stanie zaadoptować dziecko? Gdybym nie mógł mieć swojego to pewnie tak. Byle małe, w sensie niemowlak taki. Do wychowania od zera.
Languora napisał/a: Czy powinno się powiedzieć dziecku, że zostało zaadoptowane. Nie.
Languora napisał/a: Czy gdybyście byli adoptowani, chcielibyście odnaleźć swoich biologicznych rodziców? Myślę że nie. Gdybym teraz, w wieku 22 lat nagle dowiedział się że jestem adoptowany nie sądzę żebym chciał szukać gdzieś przeszłości i szukać biologicznych rodziców. Ci rodzice których mam zawsze by byli moimi rodzicami, oni na to zasługują a nie rodzice który by mnie ewentualnie kiedyś oddali do adopcji (niezależnie od powodów). | | | | |  | Informacje Pomogła: 22 razy Dołączyła: 01 Lip 2009
28726 RWS Cash
| Wysłany: 21 Sty 2012, 2012 22:41 |
|
| Cytat: CytatLanguora napisał/a: Czy powinno się powiedzieć dziecku, że zostało zaadoptowane.
Nie. Nie mówić? I łudzić się, że dziecko nigdy się nie dowie? | _________________ Kobieta jest najsłabsza, gdy kocha, a najsilniejsza, gdy jest kochana. | | | | |  | Informacje Pomógł: 20 razy Dołączył: 06 Lip 2009
12440 RWS Cash
| Wysłany: 21 Sty 2012, 2012 22:56 |
|
| Cytat: Nie mówić? I łudzić się, że dziecko nigdy się nie dowie?
Czemu łudzić? Jeśli dziecku sam nie powiem to szanse że się dowie są minimalne. Pomyśli jaki to wpływ ma na człowieka, niekoniecznie już dziecko. Jakbyś się teraz dowiedziała ze ludzie którzy Cie wychowują od lat nie są Twoimi rodzicami, prawdopodobnie sporo zamieszanie i problemów by Ci to w życiu narobiło. Lepiej tego oszczędzić. | | | | |  | Informacje Dołączyła: 18 Paź 2011
2436 RWS Cash
| Wysłany: 23 Sty 2012, 2012 11:34 |
|
| | Moim zdaniem trzeba to powiedzieć od razu gdy dziecko będzie w stanie to zrozumieć. Im dłużej się to ukrywa i odwleka tym gorzej.Zresztą co? Ucieknie z domu? Zacznie szukać biologicznych rodziców? Oczywiście ciekawość jest, ale skoro są to ludzie którzy otoczyli cie opieką i miałeś wszystko co chciałeś to po co robić aferę? Trzeba im dziękować. Potem gdy dziecko dowiaduje się w wieku już prawie dorosłym może mieć żal do rodziców, że to przed nim ukrywali. | _________________ Nie bój się czynić wielkiego kroku, gdy to wskazane. Nie da się pokonać przepaści dwoma krokami. | | | | |  | Informacje Pomogła: 3 razy Dołączyła: 13 Lip 2010
19844 RWS Cash
| Wysłany: 23 Sty 2012, 2012 22:16 |
|
| Cytat: Jaki jest Wasz stosunek do adopcji? jak najbardziej pozytywny! wiadomo, w domach adopcyjnych, są dzieci z różnych rodzin (i z różnych przyczyn - prostackie stwierdzenie, ale tak bywa), ale one niczmemu winne! Takie dzieci pomimo, np. porzucenia przez najbliższych, mogą znaleźć sobie dom, w którym będą doceniane, który da im możliwość spełnienia, rozwoju- jeśli oczywiście trafią na odpowiednich opiekunów!
Cytat: Czy bylibyście w stanie zaadoptować dziecko? jeśli czułabym wewnętrzną potrzebę 'posiadania dziecka' (ekhmmm...) i odpowiedni status majątkowy, to oczywiście! Nie stanowiłoby to dla mnie żadnego problemu...tylko najlepiej takie już trochę, jak to brzydko wyrażę 'odchowane', ze 3 latka musiałoby mieć ;F
Cytat: Czy powinno się powiedzieć dziecku, że zostało zaadoptowane. Jeśli tak to w jakim wieku najlepiej? uważam, że powinno się powiedzieć- wszak skoro sama uważam to, za normalną kwestię, po co niby miałabym ten fakt ukrywać?!? Lepiej uświadomić dziecko, niż 'wypaplać się' podczas jakiejś gorącej kłótni...i wywołać idiotyczną sytuację, która mogłaby różnie się skończyć...
Cytat: Czy gdybyście byli adoptowani, chcielibyście odnaleźć swoich biologicznych rodziców? nie wiem, pewnie tak! ciekawiłaby mnie ich przeszłość, tak jak Buka pisała, powód dla którego pojawiłam się w ośrodku adopcyjnym (chyba, że opiekunowie powiedzieliby mi o tym wcześniej i nie miałabym ochoty ich znać - nie wiem....)trudno stwierdzić, co bym zrobiła... | _________________ no bo ten... | | | | |  | Informacje Pomogła: 1 raz Dołączyła: 09 Cze 2010
2919 RWS Cash
| Wysłany: 23 Sty 2012, 2012 23:36 |
|
| Przyczyną oddania dziecka do adopcji niekoniecznie jest egoizm rodzica. Czasem kobietę przymusza do tego sytuacja, w której się znajduje. Niestety nie ma wtedy wpływu na to, co się stanie z jej dzieckiem i kto je zabierze do siebie do domu. Nie ma prawa do niego, więc nie ma obowiązku informować jej kto i gdzie zabrał jej dziecko, nawet jeśli bardzo chce się z nim widywać, a w przyszłości starać odzyskać... a "nowi rodzice" najczęściej nie chcą, żeby miało jakikolwiek kontakt z rodziną, bo boją się, że je stracą. | _________________ "...szczęście to nie to, co posiadasz, lecz to, czym potrafisz się cieszyć..." | | | | |  | Informacje Pomogła: 22 razy Dołączyła: 01 Lip 2009
28726 RWS Cash
| Wysłany: 24 Sty 2012, 2012 22:54 |
|
| | b.d, masz rację. Nie powinniśmy od razu tak rygorystycznie oceniać kobiety, która oddaje dziecko do sierocińca. W niektórych sytuacjach może to być najlepsze wyjście dla maluszka. | _________________ Kobieta jest najsłabsza, gdy kocha, a najsilniejsza, gdy jest kochana. | | | | |  | Informacje Pomógł: 13 razy Wiek: 25 Dołączył: 13 Lip 2009
14790 RWS Cash
| Wysłany: 30 Sty 2012, 2012 20:59 |
|
| Mój stosunek do adopcji? W sumie pozytywny. Dzieciom z domów dziecka także należy dać szansę wychowywania się w prawdziwej rodzinie.
Ja bym dziecka nie zaadoptował z prostej przyczyny. Nie zamierzam mieć żony ani dzieci. Tylko bym takie dziecko bardziej tym skrzywdził.
Może i mu się powinno powiedzieć o adopcji. A niech wie i żyje w prawdzie.
Nie chciałbym odnaleźć. Jak mnie zostawili w domu dziecka to niech spadają. | _________________ Niech gra muzyka i gaz do dechy!!! | | | | |  | Informacje Pomogła: 1 raz Wiek: 18 Dołączyła: 15 Mar 2012 Posty: 720
3237 RWS Cash
| Wysłany: 31 Mar 2012, 2012 14:39 |
|
| | Myślę, że adopcja jest świetnym rozwiązaniem nie tylko dla ludzi, którzy nie moga mieć swoich dziecii. Rodzicei mają szansę na upragnione dziecko, a dziecko oczywiscie na miłość i szanse wychowywania się w rodzinie. Chciałabym pomóc kiedyś jakiemuś dziecku, może nawet adoptować i opiekować się nim jak własnym dzieckiem. Powinno wiedzieć, że jest adoptowane, ale nie zastanawiałam się nad tym i nie mam pojęcia kiedy byłoby najlepiej go o tym poinformować. Myślę, że powinno wiedzieć o tym ale na pewno nie odczuwać tego. Może chciałabym ich spotkach, może tylko dowiedzieć sie kim są. Na pewno chciałabym wiedziec czy żyją. | _________________ Na wspólną radość, na chleb powszedni, na poranne otarcie oczu w blasku słonecznym, na nieustające sobą zadziwienie, na gniew, krzywdę i przebaczenie wybieram CIEBIE. | | | | |  | | | | | Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
| Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
| Statystyki dla tego tematu: Wyświetleń: 607 Odpowiedzi: 26 Odwiedzin z google: 85 |
Copyright 2009-2011 | rozmowywsieci.com.pl Wszystkie prawa zastrzezone Wykonanie: SiteSpec.info Administracja forum nie ponosi odpowiedzialnosci za tresci napisane przez uzytkowników. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna. Jezeli zauwazyles taki post/temat zlos to Nam. Kopiowanie rozwiazan technologicznych forum surowo wzbronione!Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group | |
|