Forum ogólnotematyczne

Poprzedni temat «» Następny temat
Bezpłodność
Autor Wiadomość
konwalia 

Informacje

0 RWS Cash

Wysłany: 20 Cze 2010, 2010 20:41   

Gdybym dowiedziała się, że jestem bezpłodna... strasznie bym pewnie to przeżyła. Może nawet rozpoczęłabym solidne leczenie, nie może - na pewno! Ale gdyby jednak leczenie byłoby niepowodzeniem, zastanowiłabym się nad adopcją.

A tak nawiasem: mam znajomą, która kilka tygodni temu powiedziała "Ja jestem bezpłodna chyba, bo od roku się nie zabezpieczam i nie zachodzę w ciąże! Na bank jestem bezpłodna". I co? - jest właśnie w pierwszym miesiącu ciąży...

Szefowa 

Informacje
Pomogła: 22 razy

28726 RWS Cash

Wysłany: 20 Cze 2010, 2010 21:23   

Cytatkonwalia napisał/a:
A tak nawiasem: mam znajomą, która kilka tygodni temu powiedziała "Ja jestem bezpłodna chyba, bo od roku się nie zabezpieczam i nie zachodzę w ciąże! Na bank jestem bezpłodna". I co? - jest właśnie w pierwszym miesiącu ciąży...

A cieszy się chociaż?

szalonakisia_1 

Informacje

26 RWS Cash

Wysłany: 20 Cze 2010, 2010 22:22   Re: Bezpłodność

Ja ani mój partner nie jesteśmy bezpłodni, mamy ślicznego synka 14 miesięcznego. Udało się za pierwszym podejściem, wiec zdrowi jesteśmy. Ale jesli ja lub partner nie moglibyśmy mieć dzieci, to bym chyba zwariowała, mozliwe, że bym wzięła sobie dziecko z adopcji

konwalia 

Informacje

0 RWS Cash

Wysłany: 21 Cze 2010, 2010 13:23   

CytatSzefowa napisał/a:
Cytatkonwalia napisał/a:

A cieszy się chociaż?

hm czy się cieszy, to nie jestem pewna, ale chyba jej nie zależy na tym dziecku, bo ona pali ;( i powiedziała, że palić nie przestanie, tylko OGRANICZY! Głupia krowa! Próbowałam z nią o tym gadać, ale powiedziała, że jej organizm potrzebuje papierosów! ;(
a poza tym ona ma 18 lat i w przyszłym roku pisze maturę...

b.d 
nowożonka

Informacje
Pomogła: 1 raz

2919 RWS Cash

Wysłany: 28 Sty 2012, 2012 00:57   Re: Bezpłodność

CytatCytat:
Jak zareagowalibyście na taką wiadomość?

Kocham dzieci, ale nie załamałbym się tą informacją. Zaakceptowałabym ten fakt i razem z mężem poświęcilibyśmy się wielu zajęciom, aby dobrze wykorzystać nasze wspólne życie :-)
Istnieje jeszcze adopcja, ale nie wiem, czy odważyłabym się...
CytatCytat:
Jak postąpilibyście w wypadku, gdyby Wasz partner okazał się bezpłodny?

Nie miałabym mu tego za złe i nie wypominałabym mu tego. Zachowywałabym się normalnie, żeby tylko nie miał poczucia winy.

abstrakt 

Informacje
Pomogła: 3 razy

19844 RWS Cash

Wysłany: 12 Mar 2012, 2012 20:37   

CytatCytat:
Jak zareagowalibyście na taką wiadomość?

hmm..to zależy czy przyczyną bezpłodności byłaby jakaś konkretna 'rzecz', inna choroba, czy tylko 'po prostu' bezpłodnośc..jeśli tylko ona, to jakoś nie przejęłabym się tym - nie mam odruchów macierzyńskich, więc tragedii na pewno bym z tego powodu nie robiła, nie płakała i jakoś wielce smutno by też nie było...
CytatCytat:
Jak postąpilibyście w wypadku, gdyby Wasz partner okazał się bezpłodny?

to pewnie zależy trochę od tego, jak on sam podchodziłby do tego faktu..jeśli on nie robiłby z tego problemu, to dla mnie nic by się nie zmieniło...
CytatCytat:
Ciężko byłoby pogodzić się Wam z tą świadomością?

nie :D

Cukiereczek 

Informacje
Pomogła: 1 raz

3237 RWS Cash

Wysłany: 1 Kwi 2012, 2012 13:03   

Gdybym się o tym dowiedziala na pewno byłoby mi przykro, że nie mogę mieć własnego dziecka, ale przecież to nie zakazuje mi byc dla kogoś rodzicem, na miłość czeka mnóstwo dzieci..
Co do partnera to na pewno wspierałabym go i sarała się jakoś załagodzić ból (gdyby oczywiście cierpiał z tego powodu). Łatwo by nie było, ale myślę, że poradzilibyśmy sobie z taką sytuacją.
w blasku słonecznym,
na nieustające sobą zadziwienie,
na gniew, krzywdę i przebaczenie
wybieram CIEBIE.

biodegradable. 

Informacje

958 RWS Cash

Wysłany: 1 Kwi 2012, 2012 13:42   

Szczęśliwa bym nie była, gdybym się dowiedziała, że jestem bezpłodna, ale to nie koniec świata. Tak czy inaczej chciałabym adoptować dzieciaczka, więc nie było by aż tak wielkiego problemu.
To samo dotyczy partnera. Za dużo dzieci jest w domach dziecka czekających.

Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu