Forum ogólnotematyczne

Poprzedni temat «» Następny temat
Ciągle zmniejszająca się liczba wiernych - co ją powoduje?
Autor Wiadomość
Szefowa 

Informacje
Pomogła: 22 razy

28726 RWS Cash

Wysłany: 9 Paź 2011, 2011 13:04   Ciągle zmniejszająca się liczba wiernych - co ją powoduje?

Jakie są najważniejsze powody, przez które ciągle zmniejsza się liczba wiernych? Dlaczego coraz mniej ludzi chodzi do kościoła?

abstrakt 

Informacje
Pomogła: 3 razy

19844 RWS Cash

Wysłany: 9 Paź 2011, 2011 13:48   

CytatSzefowa napisał/a:
Dlaczego coraz mniej ludzi chodzi do kościoła?

każdy pewnie ma tam jakiś swój powód. Osobiście chodzę do Kościoła i nie trudno zauważyc, że owa 'instytucja' zmienia się z roku na rok. Teraz zamienia się trochę w 'kto da więcej', 'top madl' czy jeszcze coś innego. No sorry, ale mam takie odczucia. Nie mogę odpowiadac za wszystkich, za ich powody chodzenia czy nie uczęszczania do Kościoła. To ludzie się zmieniają, zasady, składki <pac> ...'patrz, kupiła sobie nowy płaszcz, a może dostała od tego kochanka', 'Józi to dziś nie było, podobno....', 'Ty, jak ona schudła...może jest chora'..no ja pierdziele!! <olaboga> Ludzie nagminnie Cię obgadują, interesują się życiem każdego innego człowieka, byleby nie swoim własnym...Nie wiem jak u reszty, ale u mnie na wsi większośc ludzi tak ma - a najlepsze miejsce do tego jest właśnie, albo w Kościele, albo w sklepie <pac>
Tak samo z zasadami..chcieli jakieś 'testy psychologiczne' dla przyszłych małżonków...mam nadzieję, że nigdy tego nie wprowadzą.
Dzisiaj, wszyscy kombinują, jak koń pod górę!! Między prawdziwym Kościołem, a tym jaki jest istnieje naprawdę wielka przepaśc...nie wiem, czy kiedyś ktoś wybuje nad nią tamę... <bezradny>
Dystans do ludzi i wiara... chyba tylko mogą utrzymac kogoś przy modlitwie...tak to trochę chaotycznie napisane i się nie trzyma sensu, ale to nic :D

patorek 

Informacje

3250 RWS Cash

Wysłany: 9 Paź 2011, 2011 15:16   

wreszcie jakiś progres społeczeństwa :D

to co się dzieje z kościołem to istny cyrk - wiadomo nie od dziś..
problem który poruszyła zielona,(zachowanie ludzi podczas mszy) jest obecny wszędzie, mimo to tutaj problem tkwi w ludziach nie w kościele

coraz częściej ludzie chcą pojąć prawdę, a nie przyjmować coś za pewnik (przynajmniej Ci racjonalni)

to co wyprawiają ludzie związani z kościołem to także istna paranoja, 'wierni' to widzą i coraz częściej dlatego się odwracają od czegoś takiego

jak ksiądz mógł powiedzieć, że kto zagłosuje na partię Palikota niedostanie rozgrzeszenia? (przypomnę, że partia Palikota chce opodatkować kościół)
jak kardynał mógł namawiać wiernych do nieoglądania programu muzycznego ze względu na występującą tam osobę, której wizerunek sceniczny jest antyreligijny?
jak Watykan może obrażać ateistów , twierdząc że odpowiadają za wszelkie najsmutniejsze zbrodnie świata (Hitler, Stalin itd), zapominając że CI ZBRODNIARZE byli osobami WIERZĄCYMI??
jak Watykan śmie wypowiadać się na temat prezerwatyw , zakazując ich, tym samym , powodując śmierć wielu tysięcy osób? (szczególnie w Afryce, tam problem jest wyraźnie duży, a z pomocą kościoła mógłby się zmniejszyć, jednak jest odwrotnie)
i wreszcie jak Kościół śmie ingerować w sprawy państwa i obywateli, którzy z kościołem nie chcą mieć nic wspólnego?

to tylko nieliczne przykłady, ale to obrazuje, że kościół ma wiele wad, sam kościół jako instytucja..

a istnieją jeszcze przypadki, w których ludzie odwracają się od kościoła, gdyż zaczynają interesować się religią na własną rękę.. co często kończy się poszerzeniem ateizmu lub przynajmniej odwróceniem się od instytucji kościelnej

junior 
Maruda

Informacje

14790 RWS Cash

Wysłany: 9 Paź 2011, 2011 20:33   

Nie wiem jak to tam na innych parafiach jest, ni wnikam w to, bardziej mnie interesuje to co się dzieje na moim podwórku. A ludzie się od kościoła tutaj odwracają bardziej ze względu co nasz nowy ksiądz wikary opowiada na kazaniach i nie tylko zresztą. Jak tydzień temu na kazaniu palnął, żeby głosować na PiS i słuchać Ojca Rydzyka to mu połowa ludzi z kościoła wyszła.

Poza tym była kiedyś taka sytuacja, że stoją sobie ludzie w czasie mszy na placu przed kościołem, ale w samej mszy uczestniczą cały czas, a on wychodzi i mówi, że jesteśmy niegodni chodzić do kościoła, bo na dworze stoimy. I się czepia, że mu kasy na tacę nie daję. A co go to obchodzi? Przecież to ofiara dobrowolna. Nie daję, bo nie mam, nie daję, bo nie chcę dać, nie daję, bo uważam, że mógłby się ksiądz sam do jakiejś roboty wziąść a nie sępić od narodu.

Szefowa 

Informacje

28726 RWS Cash

Wysłany: 9 Paź 2011, 2011 21:44   

Cytatjunior napisał/a:
Nie wiem jak to tam na innych parafiach jest, ni wnikam w to, bardziej mnie interesuje to co się dzieje na moim podwórku. A ludzie się od kościoła tutaj odwracają bardziej ze względu co nasz nowy ksiądz wikary opowiada na kazaniach i nie tylko zresztą. Jak tydzień temu na kazaniu palnął, żeby głosować na PiS i słuchać Ojca Rydzyka to mu połowa ludzi z kościoła wyszła.

Poza tym była kiedyś taka sytuacja, że stoją sobie ludzie w czasie mszy na placu przed kościołem, ale w samej mszy uczestniczą cały czas, a on wychodzi i mówi, że jesteśmy niegodni chodzić do kościoła, bo na dworze stoimy. I się czepia, że mu kasy na tacę nie daję. A co go to obchodzi? Przecież to ofiara dobrowolna. Nie daję, bo nie mam, nie daję, bo nie chcę dać, nie daję, bo uważam, że mógłby się ksiądz sam do jakiejś roboty wziąść a nie sępić od narodu.

I właśnie tak nie powinni postępować duchowni...

junior 
Maruda

Informacje

14790 RWS Cash

Wysłany: 9 Paź 2011, 2011 21:48   

Co zrobisz, gość z misji wrócił z Kazachstanu i nawiedzony teraz jest.

Eteroidalna 

Informacje

476 RWS Cash

Wysłany: 11 Paź 2011, 2011 02:06   

Dlaczego religia jest mniej popularna? Bo coraz częściej możemy odpowiedzieć sobie nauką, a nie mrzonkami.
Dlaczego coraz mnie osób chodzi do kościoła? To co wyżej plus zirytowanie świniami w korycie.

Magik23 

Informacje

537 RWS Cash

Wysłany: 11 Paź 2011, 2011 15:48   

Epoka informacji = wieksza swiadomosc spoleczna.

Szefowa 

Informacje

28726 RWS Cash

Wysłany: 11 Paź 2011, 2011 22:34   

CytatMagik23 napisał/a:
Epoka informacji = wieksza swiadomosc spoleczna.

Oj tak, to zdecydowanie.

Twój Wróg 

Informacje

1432 RWS Cash

Wysłany: 25 Paź 2011, 2011 18:40   

a ja bym powiedział że epoka informacji= epoka manipulacji, bo jak nazwać to że każda stacja, każdy portal podaje to co musi, lub to co jest bardziej wygodne, lub to co przyniesie większe zyski? No chyba nie można tego nazwać epoką informacji powodujących większą świadomość? Bo Ci co mówią prawdę dość szybko są tłamszeni, dlaczego? Bo mówią to co jest faktyczne, a nie koniecznie wygodne. Oczywiście nie dzieje się tak ze 100%-entem tego czego wyczytam, ale większość znaczna a i owszem.

Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu