Forum ogólnotematyczne

Poprzedni temat «» Następny temat
Depresja
Autor Wiadomość
Languora 
postać fikcyjna

Informacje

0 RWS Cash

Wysłany: 17 Lip 2009, 2009 20:25   Depresja

Jesteście lub byliście kiedyś w depresji?
A może macie kogoś bliskiego, kto zachorował na depresję?
Jak można pomóc osobom pogrążonym w depresji?

Szefowa 

Informacje
Pomogła: 22 razy

28726 RWS Cash

Wysłany: 17 Lip 2009, 2009 21:56   

Nie, chyba nigdy nie miałam depresji. Chyba, że takie kilkudniowe. Ale te też skutecznie przeszły.

Żaden z moich znajomych nie był (chyba) w depresji, tj. nie stwierdzono u niego tej choroby. Znam jednak ludzi, których życie nie jest takie, jakby sobie życzyli. Różnie sobie z tym radzą. Ile to razy tłumaczyłam ludziom pewne rzeczy, podczas gdy oni uparcie trzymali na swoim. A wyszło i tak na moje, znaleźli to, czego szukali. Podobno rozmowa ze mną im pomaga. :)

Languora 
postać fikcyjna

Informacje

0 RWS Cash

Wysłany: 18 Lip 2009, 2009 17:34   

CytatSzefowa napisał/a:
Podobno rozmowa ze mną im pomaga. :)

To może czas pomyśleć o karierze psychologa?:)

Depresja jest bardzo ciężką chorobą. Ale ostatnimi czasy nastąpiło coś takiego, jak "moda na depresję". Ludzie często mylą zwykłe chwilowe dołki i smutki z tą chorobą. A to nawet odrobinę nie przypomina takiego stanu, jakim jest depresja.

maliJM 

Informacje

0 RWS Cash

Wysłany: 18 Lip 2009, 2009 23:55   

W większej depresji chyba nigdy nie byłam. Chociaż...

Ale nie, mam nadzieje, że były to zwykłe dołki :)

Gość

Informacje

0 RWS Cash

Wysłany: 22 Lip 2009, 2009 09:20   

Czasem naprawdę blisko mi do takiej depresji

Calima 
niezauważalna

Informacje

0 RWS Cash

Wysłany: 24 Lip 2009, 2009 13:38   

Nie miałam nigdy depresji, ale moja najbliższa przyjaciółka niestety na te choróbsko zachorowała :(
Czasem jest ciężko, bo muszę znosić jej nagłe stany euforii i załamania. Nigdy nie wiem, na jaki humor trafię. Ale obiecałam sobie, że nie pozostawię jej samej... będę razem z nią walczyć z tą chorobą!

Szefowa 

Informacje
Pomogła: 22 razy

28726 RWS Cash

Wysłany: 24 Lip 2009, 2009 15:57   

CytatCalima napisał/a:
Nie miałam nigdy depresji, ale moja najbliższa przyjaciółka niestety na te choróbsko zachorowała :(
Czasem jest ciężko, bo muszę znosić jej nagłe stany euforii i załamania. Nigdy nie wiem, na jaki humor trafię. Ale obiecałam sobie, że nie pozostawię jej samej... będę razem z nią walczyć z tą chorobą!

Ale lekarz to u niej stwierdził? :(

Bądź przy niej, to pewnie dla niej bardzo ważne. Pozdrów ją od nas. :)

Laura1

Informacje

0 RWS Cash

Wysłany: 24 Lip 2009, 2009 22:39   

CytatCalima napisał/a:

Walcz z nia, pomagaj jej wyjsc z tego - nie ma nic cudowniejszego niz prawdziwa przyjazn i pokaz wszystkim, ze takie przyjaznie istnieja, ze Ty przyjaciolki w ciezkiej niedoli nie opuscisz.

Calima 
niezauważalna

Informacje

0 RWS Cash

Wysłany: 25 Lip 2009, 2009 12:01   

CytatSzefowa napisał/a:
Ale lekarz to u niej stwierdził? :(

Tak, regularnie chodzi do psychologa.
CytatSzefowa napisał/a:
Bądź przy niej, to pewnie dla niej bardzo ważne. Pozdrów ją od nas. :)

Heh... a dzięki pozdrowię ;)
CytatLaura1 napisał/a:

Walcz z nia, pomagaj jej wyjsc z tego - nie ma nic cudowniejszego niz prawdziwa przyjazn i pokaz wszystkim, ze takie przyjaznie istnieja, ze Ty przyjaciolki w ciezkiej niedoli nie opuscisz.

Będę się starała. Mam nadzieję, że starczy mi sił.

mddm 
Uwaga, bo ranię

Informacje
Pomogła: 1 raz

0 RWS Cash

Wysłany: 1 Sie 2009, 2009 12:44   

Nigdy nie byłam i nie jestem w depresji. Dla mnie człowiek w depresji to taki, który już wstać z łóżka nie może. Śmieszne jest to jak ludzie raz poczują się źle i mówią jaką to oni mają depresję.
Jak pomóc takiej osobie? W sumie to nie wiem, bo nie znam takowej. No ale myślę, że jakieś leczenie, czy psycholog, ruszanie się, możliwość wygadania się [jeśli są w stanie gadać]. No ale w sumie jak już na to zachorują, to chyba nic nie jest w stanie pomóc.
I zapominać chcę tak często, jak się da,
Że nie ma we mnie nic i nic nie jestem wart."

gość

Informacje

0 RWS Cash

Wysłany: 2 Sie 2009, 2009 22:11   

Ja byłam w depresji. Każdy dzień był cierpieniem. Chciałam nie obudzić się więcej, ale to byłoby zbyt proste. Bezsenność która towarzyszyła zamieniała dzień w noc a noc w dzień. I myślałam, że już nigdy nie będę się śmiać. Ciężko było mi znieść wizyty rodzinne, w których czułam się odrzutkiem, jak kartką falującą na wietrze, nieużyteczna, która jak spadanie- ktoś wrzuci ją do kosza. Długie lata brania proszków, wizyty u specjalistów, myśli ze już nigdy nie będę szczęśliwa, nie zasługuje na to. Urojenia, pretensje, awantury, dziwne zachowania, dni w których czułam się lepiej. To wszystko spotkało mnie kiedy byłam dorastającą nastolatką. Musiałam chodzić wcześniej spać , bo gdy "przechodziłam" czas działania proszków czekały mnie następne dni bezsenności. Imprezy - zero alkoholu, bo proszki. Obok rodziców, wciąż kłócących się i pytających mnie dlaczego choruje, skąd to mi się wzięło. Przeżyłam :D ... Wyprowadziłam się z domu, niestety wbrew rodzicom, znalazłam prace na początek aby przeżyć pierwszy miesiąc , a [potem już jakoś poszło. Skończyłam studia , teraz jestem na kolejnych na które poszłam dla przyjemność. Mam wiele pasji, maluje, uwielbiam muzykę , wycieczki, sport. A przede wszystkim KOCHAM ŻYCiE. Jestem szczęśliwą mężatką. Mam cudownego męża, którego mogłam sobie tylko wyśnić wcześniej. A więc jednak da się to przezwyciężyć. Zachwycam się każda chwila i niejednokrotnie mam łzy wzruszenia z radości którą czerpie z życia. 6 lat ciężkiej depresji poszło w zapomnienie. Ale to była ciężka praca nad sobą. Teraz cieszę się że byłam chora. Dzięki tej chorobie osiągnęłam duży sukces w życiu. Jestem uśmiechnięta osobą, która pracuje z pasją, nie zmusza się do niczego. Mam swoje zdanie i potrafię je śmiało powiedzieć. Nie osiągnęłabym tego gdyby nie depresja. Tak, że osoba które cierpią na tą chorobę chcę powiedzieć DA SIĘ ŚmiAĆ i cieszyć się Życiem. Pamiętajcie aby brać proszki regularnie. Poszukajcie sobie dobrego psychologa i zaufajcie ludziom. A tymczasem życze powodzenia. Z pozdrowieniami kochająca życie JOAnna

Sorbitol 

Informacje
Pomogła: 4 razy

0 RWS Cash

Wysłany: 29 Sty 2010, 2010 19:23   

Czasem mam wrażenie, że depresja mnie nie opuszcza... Ale tak naprawdę częsciej się usmiecham niż smucę więc raczej depresji nie mam.

Cheero 

Informacje

0 RWS Cash

Wysłany: 29 Sty 2010, 2010 20:19   

wydaje mi sie, ze mialem kilka razy depreche ;p ale teraz staram sie do tego nie dopuścić

junior 
Maruda

Informacje

14790 RWS Cash

Wysłany: 29 Sty 2010, 2010 21:54   

Depresja? O tak, chyba w nią popadłem już dawno i tak mi już zostało do dzisiaj.

abstrakt 

Informacje
Pomogła: 3 razy

19844 RWS Cash

Wysłany: 21 Lip 2010, 2010 19:33   

dopada czasami, dopada...ale nie wydaje mi się ono póki co groźnym zjawiskiem...mam nadzieję, że nigdy nie będzie...

Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu