| Domy "opieki" | | Autor | Wiadomość | Informacje Dołączył: 23 Sie 2010
0 RWS Cash
| Wysłany: 24 Sie 2010, 2010 02:14 |
|
| | Jeśli mówimy o tym czy wypada czy nie, to każdy uważa inaczej, według mnie oddanie osoby do takiego domu opieki jest dobrym wyborem tylko wtedy kiedy nie możemy zapewnić bliskiej osobie odpowiednich warunków do życia, oraz bezpieczeństwa, jak i również powinniśmy odwiedzać tę osobę w tymże domu opieki. | | | | |  | Informacje Pomogła: 2 razy Wiek: 20 Dołączyła: 17 Maj 2011
6888 RWS Cash
| Wysłany: 19 Sty 2012, 2012 18:26 |
|
| Cytat: Jak można oddać schorowanego człowieka do takiego schroniska, gdzie nie ma często podstawowej opieki? Czy ludzie aż tak są bezduszni, a może wygodni?
Jak to nie mają podstawowej opieki? Już bez przesady, ale w DPS'ach spokojnie zaspokaja się podstawowe potrzeby. Jest masę opiekunów, salowych, terapeutów itp. DPS'-y są kontrolowane nie tylko przez ludzi z urzędów, ale i sami sprawni podopieczni mogą zgłaszać wszelkie skargi i zażalenia jak i ich rodziny.
Dopóki nie odbyłam praktyki w takim domu opieki to sobie też trochę może gorzej wyobrażałam warunki i zostałam mile zaskoczona. Byłam w domu opieki chyba największym w moim mieście i naprawdę bardzo dobre warunki tam panują. Rozmawiałam i opiekowałam się różnymi osobami. Są tam prowadzone niesamowite zajęcia z dziedziny aktywacji tudzież chociażby art terapia czy muzykoterapia. Widok dziadków i babci w kręgu śpiewających stare przeboje po prostu bezcenny.
A dlaczego ludzie trafią do DPS'ów? Są różne powody bardzo często takie osoby nie mają rodzin, rodziny nie mają gdzie/jak zaopiekować się taką osobą no i również owszem czasami i wygoda się kłania.
Szczerze mówią niedawno moja babcia, która mieszkała na wsi pod Toruniem trafiła do domu opieki. Moja babcia choruje na Alzheimera a jej historia w skrócie wygląda tak:
Dziadek żyje, ale nie dał rady pilnować sam babci w domu bo to wieś, babcia wychodziła i uciekła. Poza tym jak mieszkała z nim to po prostu nie był w stanie o nią dbać. Babcia ogólnie ma 6 dzieci z czego 4 mieszkała w jej okolicach, my na Podlasiu no i jeden Wujek na Śląsku.
Babcia dostaje prawie tysiąc złotych emerytury więc ciocia (jej córka) mieszkająca na wsi obok przygarnęła ją i stwierdziła, że będzie się nią opiekować. Ciocia nie pracuję sama ma 5 dzieci z czego tylko 4 z nią mieszka + mąż i teściowa, ale mają duży dom. (Jedna córka jest chora aczkolwiek normalnie się porusza i wykonuje wszelkie czynności choć ciężko stwierdzić w jakim wieku jest jej mózg) Ciocia więc opiekowała się babcią przez nie wiem ile lat aczkolwiek chyba ok 4 może mniej, ciężko mi w sumie stwierdzić i zaczęła narzekać. Ogólnie to druga ciocia, która mieszka kilkanaście km od niej w mieście mająca 7 dzieci co raz to przyjeżdżała z mężem by jej pomagać, dowożąc to co potrzeba babci. Oczywiście wszystko wskazywało na to, że babcia jest niedożywiona, brudna itp, ale cóż emeryturka została zgarniana.
Ciocia dojeżdżająca bardzo chciała, ale nie miała możliwości wzięcia babci do miasta ( w bloku) z tego względu, że 7 dzieci uczących się bądź pracujących i nie zawsze ktoś jest w domu poza tym, brak miejsca w tym domu.
Pozostali dwaj wujkowie mieszkają gdzieś pod miastem mają własne domy bliźniaki. Jeden wujek żyje żoną i dorosłym synem, który cały świat ma gdzieś i swoją rodzinę a drugi z żona i dwójką dzieci, jedno jest małe - więc z jakiej racji żona ma zamiast własnym dzieckiem opiekować się babcią męża.. ?
Wyszło tak, że babcia musiała trafić do domu opieki na szczęście blisko cioci, która ma 7 dzieci, która sama załatwiała wszystko bo reszta miała to gdzieś. Codziennie praktycznie ktoś u babci jest.
A my ? Mieszkamy ponad 4 godziny od babci, żyjemy w 3 + pies, mamy dwa pokoje, małe mieszkanie, rodzice pracują, ja się uczę i pracować też pewnie będę i co mamy wziąć babcię, położyć ją na korytarzu i zostawić samą w domu aż odkręci gaz w kuchence, oddać psa do schroniska i pochować babcię, która wysadziłaby się albo zrobiła sobie inną krzywdę a samemu zamieszkać pod mostem?
Najlepiej się najpierw zastanowić dlaczego dzieje się tak a nie inaczej zanim zacznę się osądzać ludzi.
Żyję nadzieją, że babcią się dobrze opiekują, sama chce zostać opiekunem i zamierzam też się dobrze opiekować innymi. | _________________ Friends don't let friends drink friends.
Tabloidowe emocje, masowy eskapizm | | | | |  | Informacje Pomogła: 22 razy Dołączyła: 01 Lip 2009
28726 RWS Cash
| Wysłany: 19 Sty 2012, 2012 20:00 |
|
| | Wamp., Twój post przedstawia całkiem inną perspektywę. I bardzo wiele w tym racji. Bowiem nie zawsze jest ktoś, kto może się zająć starszą osobą, zapewnić jej opiekę 24/h. | _________________ Kobieta jest najsłabsza, gdy kocha, a najsilniejsza, gdy jest kochana. | | | | |  | Informacje Pomógł: 20 razy Dołączył: 06 Lip 2009
12440 RWS Cash
| Wysłany: 21 Sty 2012, 2012 15:42 |
|
| Nie miałbym oporów przed oddaniem np schorowanych, starszych rodziców do domu opieki, oczywiście sprawdzonego i takiego co do którego miałbym gwarancje że będzie wszystko jest. Oczywiście wiem że wyjdę na egoistę i okropnego człowieka ale cóż, taki jestem. Nie chciałbym w wieku 30-40 lat poświęcać 80% życia na opiekę na rodzicami. Sam zapewne będą miał swoją rodzinę, pracę i swoje sprawy. Mogę 3-4 razy w tygodniu podjechać do takiego domu opieki, zobaczyć jak z rodzicami itd. Ale nie widzę siebie w roli opiekunki która codziennie rano przywozi śniadanko, potem jedzie do pracy, potem wraca zrobić rodzicom obiadek, posprzątać, zostawić kolacje i koło 22 wraca do siebie do domu nie mając czasu na nic. W domu opieki niczego by im nie brakowało a dodatkowo mieliby jakieś towarzystwo w postaci innych podopiecznych co też jest wg mnie dość ważne.
Oczywiście mówię o sytuacji kiedy rodzice są schorowani i nie mogą się sami sobą w większym stopniu zająć. Bo jeśli byliby sprawi i z większością spraw by sobie radzili to nie ma problemu, niech sobie mieszkają w domu. | | | | |  | Informacje Pomógł: 13 razy Wiek: 25 Dołączył: 13 Lip 2009
14790 RWS Cash
| Wysłany: 23 Sty 2012, 2012 21:18 |
|
| | Ale to wszystko jeszcze zależy przecież do jakiego domu opieki się trafi. Bo są takie gdzie się ludźmi faktycznie dobrze opiekują i niczego im nie brakuje a są też takie gdzie jest ładnie pięknie ale tylko wtedy jak jest jakaś kontrola. I to w zasadzie w tym rola rodziny by zbadać teren dokładnie jak się da: obejrzeć placówkę, jak można to pogadać nawet z którymś z "domowników" ażeby odpowiedni dom opieki wybrać. Bo wydaje mi się, że przy dokładniejszym obadaniu placówki to możemy sobie wyrobić to subiektywne zdanie czy będzie to miejsce odpowiednie czy też nie. | _________________ Niech gra muzyka i gaz do dechy!!! | | | | |  | | | | | Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
| Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
| Statystyki dla tego tematu: Wyświetleń: 475 Odpowiedzi: 19 Odwiedzin z google: 58 |
| Podobne Tematy | | Temat | Autor | Forum | Odpowiedzi | Ostatni post |  | "Pudzian" pożarł "olbrzymią fasolę" Saleta położył Neymana... | Szefowa | Sport | 7 | 20 Wrz 2010, 2010 21:39  Szefowa |  | Stracił połowę ciała, założył sklep "Za pół ceny" | Szefowa | Ciekawostki | 1 | 19 Lis 2009, 2009 11:31  hateful |  | "Król dopalaczy" - Dawid Bratko usłyszał zarzuty | Szefowa | Wydarzenia | 5 | 10 Paź 2010, 2010 20:27  junior |  | Ustalono "cenę" za napis Arbeit macht frei | KapRal | Wydarzenia | 0 | 22 Mar 2010, 2010 22:04  KapRal |  | Złodziej przesłał policji swoje "lepsze" zdjęcie | Szefowa | Wydarzenia | 1 | 10 Lis 2009, 2009 14:30  bumia |  | Triumf "Profesora Speedwaya", Gollob mistrzem świa | junior | Sport | 0 | 26 Wrz 2010, 2010 13:46  junior |  | "Jestem chodzącą lalką" - 15-letnia Venus Palermo | Szefowa | Psychologia i filozofia | 7 | 15 Kwi 2012, 2012 17:55  abstrakt |  | Wałęsa : "Mogłem jednak startować - dałbym radę" | KapRal | Wydarzenia | 8 | 24 Cze 2010, 2010 18:08  hateful |  | Robiąc "romantyczne rzeczy" mogli zginąć pod kołam | Szefowa | Ciekawostki | 12 | 16 Kwi 2010, 2010 20:51  Vivianna |  | Ksiądz udzielił komunii psu. "Lawina skarg" | Szefowa | Wiara, religia | 5 | 1 Sie 2010, 2010 12:12  Cheero | Copyright 2009-2011 | rozmowywsieci.com.pl Wszystkie prawa zastrzezone Wykonanie: SiteSpec.info Administracja forum nie ponosi odpowiedzialnosci za tresci napisane przez uzytkowników. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna. Jezeli zauwazyles taki post/temat zlos to Nam. Kopiowanie rozwiazan technologicznych forum surowo wzbronione!Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group | |
|