| Kanarzy i to jak traktują pasażerów | | Autor | Wiadomość | Informacje Pomogła: 24 razy Dołączyła: 01 Lip 2009
28822 RWS Cash
| Wysłany: 14 Sty 2012, 2012 12:40 Kanarzy i to jak traktują pasażerów |
|
| "Podeszło do mnie dwóch kanarów. Poprosili o bilet. Zadowolona podaje, po czym jeden z kontrolerów bilet zmiął i włożył sobie do kieszeni, i ponownie zwraca się do mnie z pytaniem o bilet. Zbaraniałam. Na tłumaczenie, że przecież kilka sekund temu mu go dałam, z kamienną twarzą oświadczył: - Nic mi pani nie dawała, Kaziu widziałeś coś? I co miałam zrobić? Spisali mnie i zapłaciłam karę" - pisze niesprawiedliwie potraktowana Karia.
[...]
Na swoim blogu Patrycja_S opisała pewną sytuację, której sama była świadkiem. Przyznaje, że z takim zachowaniem "kanara" spotkała się nie pierwszy raz. Niemniej jednak jej oburzenie było wielkie i postanowiła umieścić o tym wpis. Oto fragment: "Jakiś czas temu starsza pani jechała autobusem. Pojazd był niemalże całkowicie pusty, mnóstwo wolnych miejsc. Owa pani siedziała z tyłu. Kiedy zauważyła kontrolerów położyła torebkę na siedzeniu obok i zaczęła szukać biletu. Podszedł do niej mężczyzna i poprosił z góry o dwa bilety. Zaskoczona zapytała: - Dwa? Jak to? Przecież jestem sama. - Pani torebka leży na siedzeniu obok. Obowiązuje panią drugi bilet. Ma go pani? - Przecież przed chwilą położyłam tutaj tę torebkę, bo chciałam wyciągnąć bilet. Sam przecież pan to widział. - Nic nie widziałem. Dokumenty poproszę".
[...]
"Byłem świadkiem pewnego zajścia" – zaczyna swoją historię pasażer. "Starsza pani siedziała na pojedynczym miejscu. Śmiało mógłbym powiedzieć, że miała powyżej 70 lat. Wchodzi kanar, sprawdza wszystkim bilety i dochodzi do tej babci. Ona mu tłumaczy jak wołu, że nie ma biletu, bo ma już taki wiek, który pozwala na jazdę bez. Jednak »kanarzysko« nieugięte i się kłóci. W ostateczności babcia się popłakała i przyjęła mandat". Pasażer uznaje, że kontrolerzy biletów uważają się za wszechmocnych. "Sposób zachowania daleko odbiega od norm unijnych" – dodaje.
Justyna P. jechała na bilecie czasowym. Zabrakło jej dosłownie dwóch minut, żeby opuścić pojazd komunikacji miejskiej. Czas podróży przedłużył się z powodu ulicznych korków. "Niestety kanary były nie do przekonania, mimo kłócenia wysadzili mnie z tramwaju. Nie dość, że nie zdążyłam na kolejny autobus, który jeździ co dwie godziny, to jeszcze byłam stówkę w plecy".
[...]
Z aroganckim zachowaniem kanara spotkała się również Anna Katarzyna. Była sobota. Anna jechała do szpitala, by odwiedzić chorego męża. Po drodze w kiosku zakupiła bilet normalny, choć jako emerytce, przysługuje jej zniżka. Problem polegał na tym, że z bydgoskiej dzielnicy Fordon (przyp. red. miejsce zamieszkania internautki) nie sposób dojechać do szpitala bez przesiadki, zatem potrzebne są dwa bilety - w jej przypadku po 1.30 zł każdy. "Kiosk, który jest w pobliżu pętli tramwajowo - autobusowej był zamknięty, więc pomyślałam - skoro zapłaciłam za bilet 2.60 zł, czyli kwotę jaką powinnam uiścić na rzecz MZK, skasuję bilet z drugiej strony. I w tym problem". Kontroler, któremu na oczach pasażerów tłumaczyła całą sytuację, śmiał się i tak to skomentował: "Gdyby nie była pani siwa, powiedziałbym, że jest pani blondynką. Bo to taka logika". Zakończyło się to poczuciem ogromnego upokorzenia dla Anny Katarzyny i kara, ponad 100 zł za jazdę bez biletu.
[...]
Z kolei Dymskiemu, kiedy próbował dojść do kierowcy, by zakupić bilet, ktoś zaszedł mu drogę. Okazało się, że był to kontroler, który od razu poprosił o bilet. Żadne tłumaczenia nie skutkowały. "Sytuacja zakończyła się podwózką na komisariat policji, ale nie żałuję. Mandatu i tak nie zapłaciłem i nie zapłacę" – odgraża się.
Mati dostał mandat za to, że nieświadomie skasował bilet o 20 groszy tańszy. Nie pomogły tłumaczenia, że jest studentem, który co dwa tygodnie przyjeżdża na zjazdy, a ten bilet kupił przy okazji ostatniego i nie wiedział nic o podwyżce. "Potraktowali mnie jakbym nie miał w ogóle biletu i zrobili mi wstyd na cały autobus. A wystarczyło, aby kazali mi dokupić różnice w bilecie i skasować. Przecież nikogo nie chciałem oszukać. Ponadto nie miałem za bardzo czasu z nimi dyskutować, bo śpieszyłem się na zajęcia".
"W Warszawie, to czasem nie dadzą wyciągnąć biletu z kieszeni albo torebki i już stwierdzają, że jedziesz na gapę. Mi się tak ostatnio trafiło i cham mnie spisał, bo nie miałam.
[...]
"Wciskasz się do zapchanego autobusu, wydobywasz bilet, by go skasować, tłok jak diabli, a tu po 15 sekundach od zamknięcia drzwi słyszysz »bilet do kontroli«" – opisuje Atlanta.
Zaś Warszawiak wspomina jeszcze czasy późnego PRL-u. Wtedy także kontrolerzy nie byli "aniołami".
"Byłem chory, w tramwaju jeden z dwóch kanarów wykorzystał brak mojej uwagi z powodu przeziębienia, ukradł mi bilet z dolnej kieszeni marynarki, a za chwilę go zażądali. I dostałem mandat. 10 minut później wszystko skojarzyłem".
[...]
"Wczesnym rankiem, kiedy jeszcze wszystko jest pozamykane wchodzi kobieta i zamierza kupić bilet" – zaczyna Patrycja_S. Od kierowcy dostaje odpowiedź negatywną – biletów brak. W tej sytuacji kobieta wzrusza ramionami i postanawia zająć wolne miejsce. Dwa przystanki dalej wchodzą kanary. Żądają pokazania biletu. Kobieta spokojnie zaczyna wyjaśniać całą sytuację. "- Nie mam go. Chciałam kupić u kierowcy, ale nie miał, a rano wszystko pozamykane. - Kierowca nie ma obowiązku posiadania biletów. Dokumenty poproszę. - Nie pokazuj im! - krzyczał pan siedzący obok kobiety. - To może inaczej. Zapytamy kierowcy, jak było - odwraca się i pyta. A kierowca na to: - Ta pani nie chciała kupić biletów. Przecież mam ich tutaj mnóstwo. I ludziom dokoła "opadła szczęka".
Wezmnieprzytul miała analogiczną sytuację. Wsiadała na przystanku, na którym nie ma żadnego automatu z biletami, kiosku czy sklepu. W autobusie kierowca oznajmił, że też nie ma biletów. "A jak wpadły kanary, to okazało się, że bilety ma. Ciekawa jestem, ile bokiem dostają ci kierowcy za robienie takich przekrętów" – zastanawia się. To samo spotkało Asiulę. Razem z mężem chciała kupić bilet u kierowcy. Ten stwierdził, że nie ma. A za kilka przystanków dalej wsiadła dziewczyna, której bilet szanowny kierowca sprzedał.
Kolejne zarzuty o prawdopodobną współpracę niektórych prowadzących pojazdy komunikacji miejskiej z kanarami stawia n. W komentarzu przedstawia sytuację, którą zaobserwowała w Warszawie. "Kierowca ruszając spod Okęcia zaklinał się, że nie ma biletów. Na następnym przystanku od lotniska weszły kanary, kiedy już skasowali parę osób, w cudowny sposób bilety u kierowcy odnalazły się i bez żenady prowadził ich sprzedaż. Było oczywiste, że był w zmowie z kanarami".
Kamil miał o 20 groszy więcej niż kosztował bilet. Kierowca zażądał odliczoną sumę, ponieważ takie panują teraz przepisy. Kamil zdecydował się "podarować" te 20 groszy. Niestety, przepisy również tego zabraniają. "Tak więc odszedłem rozmienić do kogoś pieniądze. Chwilę potem do kierowcy podeszła jakaś dziewczyna. Też nie miała odliczonych pieniędzy, ale kierowca sprzedał jej bilet. Byłem w szoku. Jeszcze większego szoku doznałem, kiedy z odliczonymi pieniędzmi podszedłem do kierowcy, a ten powiedział, że bilety się skończyły".
Całość artykułu.
Wam zdarzyła się też jakaś ciekawa sytuacja z kanarami? | _________________ Kobieta jest najsłabsza, gdy kocha, a najsilniejsza, gdy jest kochana. | | | | |  | Informacje Pomogła: 1 raz Dołączyła: 09 Cze 2010
2949 RWS Cash
| Wysłany: 28 Sty 2012, 2012 01:13 |
|
| | Ostatnio podszedł do mnie kanar, który mnie jakieś 3 lata temu złapał i wlepił karę ( uważam, że niesłusznie, ale nie będę tłumaczyć czemu) i spytał czy bym się z nim nie umówiła. Powiedziałam, że gdybym nie była mężatką zgodziłabym się i wybrałabym z menu takie rzeczy, które zwróciłyby mi tę kasę, którą musiałam mu wtedy niesłuszne zapłacić. | _________________ "Ty jesteś, wiem, już nie bajką, nie snem Ale jesteś prawdziwy, jak ja..." | | | | |  | Informacje Pomogła: 2 razy Wiek: 20 Dołączyła: 17 Maj 2011
6916 RWS Cash
| Wysłany: 28 Sty 2012, 2012 08:39 |
|
| Ja nie wiem jak można dać się tak wykorzystać jak w co poniektórych sytuacjach. Trzeba walczyć a nie godzić się na wyjścia szczególnie niesprawiedliwe. | _________________ Friends don't let friends drink friends.
Tabloidowe emocje, masowy eskapizm | | | | |  | Informacje Pomogła: 24 razy Dołączyła: 01 Lip 2009
28822 RWS Cash
| Wysłany: 28 Sty 2012, 2012 11:06 |
|
| b.d napisał/a: Ostatnio podszedł do mnie kanar, który mnie jakieś 3 lata temu złapał i wlepił karę ( uważam, że niesłusznie, ale nie będę tłumaczyć czemu) i spytał czy bym się z nim nie umówiła. Powiedziałam, że gdybym nie była mężatką zgodziłabym się i wybrałabym z menu takie rzeczy, które zwróciłyby mi tę kasę, którą musiałam mu wtedy niesłuszne zapłacić. I przystałaś na niesłusznie wystawioną karę? | _________________ Kobieta jest najsłabsza, gdy kocha, a najsilniejsza, gdy jest kochana. | | | | |  | Informacje Pomógł: 20 razy Dołączył: 06 Lip 2009
12440 RWS Cash
| Wysłany: 28 Sty 2012, 2012 11:31 |
|
| Jak wygląda niesłuszna wystawiona kara przez kanara? Za co ona jest? :> Bo albo się bilet ma albo się biletu nie ma. | | | | |  | Informacje Pomogła: 3 razy Dołączyła: 13 Lip 2010
19868 RWS Cash
| Wysłany: 29 Sty 2012, 2012 21:07 |
|
| moja znajoma płaciła kiedyś karę - kanarzy to w ogóle sa jacyś nie teges..a chodziło o to, że ma ulgowy - legitymację zgubiła, była w dziekanacie - dali jej zaświadczenie o tym, ze studiuje, no i miala w razie czego indeks - podbity, czyli ważny..ale kanar chyba nie wiedział co to jest - stwierdził, że powinna wykupic cały i że go okłamuje odwołania pisała (była szansa, że zapłaci tylko koszty manipulacyjne) ale niestety... ludzie to kretyni!! Albo była kiedyś kobitka z małym dzieckiem w wózku (max 1,5 roku to dziecko miało), a kanar zażyczył sobie legitymację dziecka <olaboga> no to sorry...wszyscy się zaczęli śmiac z niego, ale babkę spisał - mam nadzieję, że tego nie płaciła..no bez przesady!! | _________________ no bo ten... | | | | |  | Informacje Pomógł: 13 razy Wiek: 25 Dołączył: 13 Lip 2009
14870 RWS Cash
| Wysłany: 30 Sty 2012, 2012 20:55 |
|
| | Eeee ja tam się jakoś nie spotkałem z takim złym traktowaniem ze strony kanara pasażerów. A nawet wręcz odwrotnie. Zdarzyło się kiedyś, że kanara wyrzucono z autobusu jak chciał sprawdzać bilety. Może więc odbijają to sobie na niektórych mniej groźnych pasażerach potem? | _________________ Niech gra muzyka i gaz do dechy!!! | | | | |  | Informacje Pomogła: 1 raz Dołączyła: 09 Cze 2010
2949 RWS Cash
| Wysłany: 8 Lut 2012, 2012 11:31 |
|
| Szefowa napisał/a: I przystałaś na niesłusznie wystawioną karę? Nie znoszę załatwiać takich rzeczy i bawić się w jeżdżenie po całym województwie, aby wyjaśniać jakąś marną sprawę. Kwestia była taka, miałam bilet, skasowałam go w naszych cudownych kasownikach, które tyle odbiły tych cyferek, co nic, w związku z tym, inteligentny kanar doszedł do wniosku, że ten bilet na pewno nie był skasowany w tym autobusie. A że nie było nikogo, kto mógłby poświadczyć, że bilet skasowałam, to wlepił mi mandat uznając, że za pewne kłamię. I tyle. | _________________ "Ty jesteś, wiem, już nie bajką, nie snem Ale jesteś prawdziwy, jak ja..." | | | | |  | Informacje Pomógł: 20 razy Dołączył: 06 Lip 2009
12440 RWS Cash
| | | |  | | | | | Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
| Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
| Statystyki dla tego tematu: Wyświetleń: 73 Odpowiedzi: 8 Odwiedzin z google: 30 |
Copyright 2009-2011 | rozmowywsieci.com.pl Wszystkie prawa zastrzezone Wykonanie: SiteSpec.info Administracja forum nie ponosi odpowiedzialnosci za tresci napisane przez uzytkowników. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna. Jezeli zauwazyles taki post/temat zlos to Nam. Kopiowanie rozwiazan technologicznych forum surowo wzbronione!Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group - | |
|