Forum ogólnotematyczne

Poprzedni temat «» Następny temat
Kolęda
Autor Wiadomość
Wamp. 

Informacje
Pomogła: 2 razy

6916 RWS Cash

Wysłany: 4 Sty 2012, 2012 08:22   

CytatCytat:
kO., wiara nie jest dla rodziny. Wiara jest dla Ciebie. Rodzina przywyknie po jakimś czasie.
Mówisz tak jakbym tego nie wiedziała. Ja naprawdę doskonale to rozumiem, ale sama również nie mam ochoty czuć się gorzej z tytuły dodatkowej opinii, którą owszem być powinnam mieć gdzieś, ale niezrozumienie innych ludzi przytłoczy mnie nadmiernie. Wolę się nie wychylać aż tak i przeżyć ten jeden dzień w roku. Poza tym jak już mówiłam, moja mama by mnie za to nie zabiła, ale byłoby jej przykro i wstyd za mnie. Ona i tak ma jakąś nadzieje, że moje podejście się zmieni.

Tabloidowe emocje, masowy eskapizm

junior 
Maruda

Informacje

14870 RWS Cash

Wysłany: 4 Sty 2012, 2012 20:35   

CytatSzefowa napisał/a:
Cytatjunior napisał/a:
No przecież zbiera co niedzielę to chyba wie kto mu rzuca a kto nie. Uprzedzając pytanie następne: jeden ksiądz zbiera tackę, drugi odprawia mszę. Na zmiany.

No to będzie Cię wytykał z ambony. ;p

Nie będzie. Choćby za zasługi mi odpuści :D

Szefowa 

Informacje
Pomogła: 24 razy

28822 RWS Cash

Wysłany: 4 Sty 2012, 2012 21:20   

CytatGrensir napisał/a:
A ja nie mogę się zgodzić że kiedykolwiek nie był stanowiskiem politycznym. Też mam swoje argumenty ale nie chcę się tu rozpisywać bo niektórzy wierzący mogą się poczuć atakowani. Zbyt wiele razy dostawało mi się za poglądy. :)

Co Ty! Pisz śmiało! <ogloszenie>

aandrzejj 

Informacje

12440 RWS Cash

Wysłany: 5 Sty 2012, 2012 18:36   

A tak dla rozluźnienia dyskusji przerywnik filmowy o. :D

Szefowa 

Informacje

28822 RWS Cash

Wysłany: 5 Sty 2012, 2012 22:30   

Nie no, rewelacyjny kawałek. :D

Acid 

Informacje

2185 RWS Cash

Wysłany: 6 Sty 2012, 2012 10:18   

Zawsze było tak, że książę pojawiał się kiedy jestem w pracy. Niestety tym razem kolęda będzie w sobotę <pac> A ja zostaję sam w domu... będzie tragedia :F
Stosunku jako takiego nie posiadam, bo po prostu nie interesuje mnie to za specjalnie. Ale chyba głównym celem pasterza jest przyjście po haracz, zabranie koperty, machnięcie kropidłem, kilka sztucznych uśmiechów i ruszenie w dalszą wędrówkę :F

tery 

Informacje

1877 RWS Cash

Wysłany: 6 Sty 2012, 2012 11:58   

Akurat w tonie naszego tematu

latarka 

Informacje
Pomogła: 1 raz

685 RWS Cash

Wysłany: 7 Sty 2012, 2012 14:28   

Od lat nie uczestniczę w tej "tradycji" . Ogólnie raczej stronię od Kościoła jako instytucji.

Myka 

Informacje

1371 RWS Cash

Wysłany: 7 Sty 2012, 2012 23:08   

ja uciekłam przed księdzem do kuchni sesese

Szefowa 

Informacje

28822 RWS Cash

Wysłany: 8 Sty 2012, 2012 00:54   

CytatMyka napisał/a:
ja uciekłam przed księdzem do kuchni sesese

A jakby ksiądz tam zajrzał? Np. by poświęcić? ;>

Myka 

Informacje

1371 RWS Cash

Wysłany: 8 Sty 2012, 2012 11:14   

To by był klops :P
pogadałabym z nim w sumie chętnie o moim problemie zmiany religii :P
Bo sie okazuje, że chrześcijanin nie katolik nie moze wyjsc za chrzescijanina katolika, czy to nie chore?? przecież to wiara w tego samego Boga. Nawet muzułmanin może sie ozenic z katoliczką. Ale to na inny temat sorry :P

Szefowa 

Informacje

28822 RWS Cash

Wysłany: 8 Sty 2012, 2012 22:32   

CytatMyka napisał/a:
Bo sie okazuje, że chrześcijanin nie katolik nie moze wyjsc za chrzescijanina katolika, czy to nie chore?? przecież to wiara w tego samego Boga. Nawet muzułmanin może sie ozenic z katoliczką. Ale to na inny temat sorry :P

Co? :O

Aisak 

Informacje
Zaproszone osoby: 3
Pomogła: 8 razy

2340 RWS Cash

Wysłany: 7 Lut 2012, 2012 19:34   

Ojacie, niezły skecz :D

Co do tematu - mi tam bardzo nie przeszkadzają wizyty, ksiądz zawsze dawał dzieciom obrazki i cukierki ^^. Poza tym jakoś nie jest tak sztywno - normalnie raczej. Po to jest właśnie kolęda, by ksiądz mógł spotkać się z wiernymi na płaszczyźnie ich normalnego, codziennego życia. U nas to jest tak, że najpierw wchodzi, wita się z domownikami, później siada rozbiera się i odmawia krótką modlitwę błogosławiąc dom. Następnie daje obrazki, podpisuje zeszyty, rozmawia zagadując o to jak w szkole, na uczelni, jak się żyje rodzicom, jak zdrowie.. itd. W tym roku nawet został na obiad, bo byliśmy ostatnią rodziną, jaką odwiedzał tego dnia. Przekąsił coś i przez godzinę przeglądał z tatą internet w celu znalezienia jakichś elektronicznych sprzętów. Rok temu ofiarował zaś pomoc bratu w pisaniu prezentacji maturalnej, bo wybrał sobie temat związany z Biblią. Także ja nic nie mam do takich wizyt. Kopertę oczywiście zabierze, jeśli zobaczy na stole. Nigdy natomiast nie zagląda do środka. Poza tym nie wydaje mi się, żeby nasz ksiądz był pazerny na pieniądze - jak zamówiłam ze dwa lata temu mszę za zdrowie mamy to nie chciał wziąć kasy i nie wziął. Poza tym organizuje czasami ogniska dla młodzieży ^^.

Szefowa 

Informacje

28822 RWS Cash

Wysłany: 8 Lut 2012, 2012 00:06   

CytatAisak napisał/a:
Co do tematu - mi tam bardzo nie przeszkadzają wizyty, ksiądz zawsze dawał dzieciom obrazki i cukierki ^^. Poza tym jakoś nie jest tak sztywno - normalnie raczej. Po to jest właśnie kolęda, by ksiądz mógł spotkać się z wiernymi na płaszczyźnie ich normalnego, codziennego życia. U nas to jest tak, że najpierw wchodzi, wita się z domownikami, później siada rozbiera się i odmawia krótką modlitwę błogosławiąc dom. Następnie daje obrazki, podpisuje zeszyty, rozmawia zagadując o to jak w szkole, na uczelni, jak się żyje rodzicom, jak zdrowie.. itd. W tym roku nawet został na obiad, bo byliśmy ostatnią rodziną, jaką odwiedzał tego dnia. Przekąsił coś i przez godzinę przeglądał z tatą internet w celu znalezienia jakichś elektronicznych sprzętów. Rok temu ofiarował zaś pomoc bratu w pisaniu prezentacji maturalnej, bo wybrał sobie temat związany z Biblią. Także ja nic nie mam do takich wizyt. Kopertę oczywiście zabierze, jeśli zobaczy na stole. Nigdy natomiast nie zagląda do środka. Poza tym nie wydaje mi się, żeby nasz ksiądz był pazerny na pieniądze - jak zamówiłam ze dwa lata temu mszę za zdrowie mamy to nie chciał wziąć kasy i nie wziął. Poza tym organizuje czasami ogniska dla młodzieży ^^.

No proszę. I tacy księża także się zdarzają...

latarka 

Informacje
Pomogła: 1 raz

685 RWS Cash

Wysłany: 9 Lut 2012, 2012 19:42   

Jakby takich było więcej i ludzie byliby milsi. Szkoda.

Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu