| Nauka i wiara nie wykluczają siebie? |
| Autor | Wiadomość |
Informacje Pomógł: 3 razy Wiek: 19 Dołączył: 23 Gru 2010
3250 RWS Cash
| Wysłany: 1 Lis 2011, 2011 14:23 Nauka i wiara nie wykluczają siebie? |
|
| Często się słyszy, że nauka nie wyklucza wiary, a nawet jest odpowiednią drogą do poznania jej. Podaje się także liczne przykłady osób wykształconych, naukowców, profesorów itd, którzy mimo iż obcują z nauką znacznie częściej , niż przeciętny człowiek, nie mają problemów z wiarą w Boga.
A jakie jest wasze zdanie? Nauka jest zagrożeniem dla wiary, czy jednak drogą do poznania jej?
Czy nauka i wiara nie wykluczają się?
* Jest to kontynuacja poprzedniego tematu 'Największy wróg wiary ' | | |
| |
 |
Informacje Pomógł: 1 raz Wiek: 23 Dołączył: 10 Cze 2011
1432 RWS Cash
| Wysłany: 1 Lis 2011, 2011 16:11 |
|
| noo dobrze że dopisałeś dużymi drukowanymi literami dokładnie co i jak bo już miałem na wstępie pisać że spamujesz ;D odnosząc się do Twoich pytań: nie sądzę by nauka była zagrożeniem dla wiary, nie wydaje mi się by ją wykluczała. Jeśli miałbym się kierować ku jakiejś sentencji co w związku z tymi dwoma pojęciami, to najbardziej bym powiedział iż nauka i wiara są swoistego rodzaju swoimi przeciwieństwami, bo tak jak napisałem w tamtym temacie, jeśli wiemy(czyli w domniemaniu mamy wiedzę) to już nie wierzymy. I w drugą stronę jeśli nie wiemy to wierzymy. Ot co. | _________________ Śmiesz wątpić ? | | |
| |
 |
Informacje Pomogła: 24 razy Dołączyła: 01 Lip 2009
28827 RWS Cash
| Wysłany: 1 Lis 2011, 2011 17:35 |
|
| | W pewnym sensie na pewno muszą się wykluczać. Bo weźmy np. kwestię powstania świata i człowieka. Wiara mówi, że Bóg stwarzał świat w 7 dni. A z kolei naukowcy nawiązują do Wielkiego Wybuchu. | _________________ Kobieta jest najsłabsza, gdy kocha, a najsilniejsza, gdy jest kochana. | | |
| |
 |
Informacje Pomógł: 13 razy Wiek: 25 Dołączył: 13 Lip 2009
14870 RWS Cash
| Wysłany: 24 Lis 2011, 2011 16:12 |
|
| | Czy nauka i wiara się wykluczają? Wydaje mi się, że nie. Wszakże nauką wręcz można udowodnić to w co wierzymy. Tylko nie zawsze należy brać dosłownie to co jest napisane w Biblii na przykład. W końcu to tylko książka. Już spieszę z przykładem. Niech pomyślę. Choćby takie stworzenie świata. W Biblii napisane jest, że świat powstał w 7 dni, ale to wcale nie musi tak dosłowne. Tylko tak obrazowo jest tam napisane. | _________________ Niech gra muzyka i gaz do dechy!!! | | |
| |
 |
3250 RWS Cash
| Wysłany: 24 Lis 2011, 2011 17:21 |
|
| | ostatnio się nad tym zastanawiałem, załóżmy tak jak podałeś przykład.. nie można brać dosłownie tego że świat powstał w 7 dni, ale dlaczego mamy brać dosłownie zmartwychwstanie Jezusa? | _________________ zostawiam pusty śmiech głupcom i ignorantom nawet, gdy zostanę sam będę wierzył, że warto schylić głowę nisko, gdy wypada, czuć łzy na policzkach wujku dobra rada idź w pi*du ty , i ty i ty ! | | |
| |
 |
14870 RWS Cash
| Wysłany: 24 Lis 2011, 2011 17:24 |
|
| | patorek, bo to nadal jest jak w każdej innej książce. Jedne rzeczy są pisane dosłownie, inne są przenośniami. A to już Twoja indywidualna sprawa co z danej książki weźmiesz za dosłowne a co za przenośnię. Przecież nikt Ci wiary nie narzuca. No za wyjątkiem tego kościoła w postaci ludzi duchownych. Ale to inna sprawa. Twoja wiara jest Twoją indywidualną sprawą i tego należy się trzymać. | _________________ Niech gra muzyka i gaz do dechy!!! | | |
| |
 |
3250 RWS Cash
| Wysłany: 24 Lis 2011, 2011 17:28 |
|
| to jest fakt, ale mimo to że nawet jeśli wiara mnie nie dotyczy i nie wierze, to we mnie jest chęć poznania prawdy której mi nikt nie zabierze
myślałem właśnie że tak odpowiesz, ale nie zauważasz w tym pewnej nieprawidłowości ? no bo zobacz, jak możemy brać dosłownie pewne fragmenty z Biblii a inne nie i mówić że wszystko jest okey? skąd mamy pewność że akurat nie robimy błędu? według mnie to jest nielogiczne
w dodatku z Biblią też mam jako taki 'problem' , ale to nie temat o tym | | |
| |
 |
14870 RWS Cash
| Wysłany: 24 Lis 2011, 2011 17:34 |
|
| Właśnie na tym polega wiara, że nie masz pewności, ale w coś wierzysz. Bo jeśli masz pewność to już nie jest to wiarą a jest to wtedy wiedzą. A wiara i wiedza to jak wiadomo nie jest to samo. Wiedza wiarę może zaprzeczyć bądź potwierdzić, ale wtedy już będzie mowa właśnie tylko o wiedzy, a wiary już wtedy nie będzie.
Nieprawidłowość pewna jest i dopóki nie będzie ona jakoś sprecyzowana, zdefiniowana czy jak to tam inaczej nazwać, dopóty będziemy mówić wtedy o wierze. A jak nieprawidłowość zdefiniujemy i potwierdzimy to będziemy mieć wiedzę a nie wiarę.
A pewność, że nie robimy błędu? W wierze nie ma takiej pewności. | _________________ Niech gra muzyka i gaz do dechy!!! | | |
| |
 |
3250 RWS Cash
| Wysłany: 24 Lis 2011, 2011 17:37 |
|
| | w takim razie, czy można mówić że nauka i wiara nie wykluczają siebie? | _________________ zostawiam pusty śmiech głupcom i ignorantom nawet, gdy zostanę sam będę wierzył, że warto schylić głowę nisko, gdy wypada, czuć łzy na policzkach wujku dobra rada idź w pi*du ty , i ty i ty ! | | |
| |
 |
14870 RWS Cash
| Wysłany: 24 Lis 2011, 2011 17:41 |
|
| | Nie tyle wykluczają co nauka wiarę dopełnia, uzupełnia i przeobraża w wiedzę. Wykluczeniem jako takim to bym tego nie nazwał. | _________________ Niech gra muzyka i gaz do dechy!!! | | |
| |
 |
| |
| |