| 'Plan Boży' a Wolna Wola | | Autor | Wiadomość | Informacje Pomógł: 3 razy Wiek: 19 Dołączył: 23 Gru 2010
3250 RWS Cash
| Wysłany: 24 Cze 2011, 2011 12:03 |
|
| Szefowa napisał/a: Byłabym raczej skłonna do zdania, że sama o sobie decyduję, robię to co chcę i w ten sposób mam wpływ na swoje życie. Oczywiście czasem w grę wchodzi przypadek. Ale patrząc na niektóre rzeczy, kwestie nie sposób nie myśleć, że nie ma przeznaczenia...
uważasz że istnieje przeznaczenie ? | | | | |  | Informacje Pomogła: 24 razy Dołączyła: 01 Lip 2009
28838 RWS Cash
| Wysłany: 26 Cze 2011, 2011 10:37 |
|
| patorek napisał/a: uważasz że istnieje przeznaczenie ? Tak, jak pomyślę o niektórych zdarzeniach to tak... | _________________ Kobieta jest najsłabsza, gdy kocha, a najsilniejsza, gdy jest kochana. | | | | |  | Informacje Pomógł: 3 razy Wiek: 19 Dołączył: 23 Gru 2010
3250 RWS Cash
| Wysłany: 26 Cze 2011, 2011 13:12 |
|
| Szefowa napisał/a: patorek napisał/a: uważasz że istnieje przeznaczenie ? Tak, jak pomyślę o niektórych zdarzeniach to tak...
istnienie przeznaczenia , skreśla wolną wolę..
bo jeśli.. coś ma się zdarzyć, co jest przeznaczone.. to cokolwiek zrobimy, jakiejkolwiek podejmiemy decyzje.. to one skierują nas właśnie do tej jednej sytuacji (przeznaczenia) | | | | |  | Informacje Pomogła: 24 razy Dołączyła: 01 Lip 2009
28838 RWS Cash
| Wysłany: 27 Cze 2011, 2011 09:10 |
|
| patorek napisał/a: CytatSzefowa napisał/a: Cytatpatorek napisał/a: uważasz że istnieje przeznaczenie ?
Tak, jak pomyślę o niektórych zdarzeniach to tak...
istnienie przeznaczenia , skreśla wolną wolę..
bo jeśli.. coś ma się zdarzyć, co jest przeznaczone.. to cokolwiek zrobimy, jakiejkolwiek podejmiemy decyzje.. to one skierują nas właśnie do tej jednej sytuacji (przeznaczenia) No niby tak... Ale pewną decyzję ja podjęłam, ja rozpoczęłam... Ale i taki traf wydaje się nawet bardziej nieprawdopodobny niż przypadek... | _________________ Kobieta jest najsłabsza, gdy kocha, a najsilniejsza, gdy jest kochana. | | | | |  | Informacje Pomógł: 3 razy Wiek: 19 Dołączył: 23 Gru 2010
3250 RWS Cash
| Wysłany: 23 Lip 2011, 2011 20:17 |
|
| Szefowa napisał/a: No niby tak... Ale pewną decyzję ja podjęłam, ja rozpoczęłam...
zakładając że istnieje przeznaczenie, to bez względu na to jaką decyzje byś podjęłaś, stanie się to, co ma się stać :> | | | | |  | Informacje Pomogła: 10 razy Wiek: 66 Dołączyła: 29 Sty 2010
15949 RWS Cash
| Wysłany: 23 Lip 2011, 2011 20:31 |
|
| Szefowa napisał/a: Tak, jak pomyślę o niektórych zdarzeniach to tak...
Szefowa napisał/a: No niby tak... Ale pewną decyzję ja podjęłam, ja rozpoczęłam... Ale i taki traf wydaje się nawet bardziej nieprawdopodobny niż przypadek... Szefowa, które zdanie jest prawdziwe? :> | _________________ Co zrobisz, gdy ktoś Ci przystawi nóż do szyi, a Ty akurat dostaniesz czkawki ?? | | | | |  | Informacje Pomogła: 24 razy Dołączyła: 01 Lip 2009
28838 RWS Cash
| Wysłany: 24 Lip 2011, 2011 11:17 |
|
| Buka, i to, i to. | _________________ Kobieta jest najsłabsza, gdy kocha, a najsilniejsza, gdy jest kochana. | | | | |  | Informacje Pomogła: 1 raz Wiek: 22 Dołączyła: 04 Lip 2010
608 RWS Cash
| Wysłany: 29 Lip 2011, 2011 00:22 |
|
| patorek napisał/a: istnienie przeznaczenia , skreśla wolną wolę.. niekoniecznie, vide: multideterminizm, nieliniowość, i inne mądre terminy, które tak naprawdę nic nie znaczą, bo wolna wola nie istnieje, vide: eksperyment Libeta; >>przeznaczenie<< również nie istnieje. nie ma dystynkcji na A i B; jednak radzę wierzyć, że to właśnie >my< żyjemy w najlepszym z możliwych wszechświatów, a nie nasi doppelgangerzy.
+ mały bonusik:
 if you know what i mean | _________________ Z WIARĄ W CHEMIĘ I NEURONY I DYKTATORÓW MODY. | | | | |  | Informacje Zaproszone osoby: 3 Pomogła: 8 razy Dołączyła: 14 Paź 2010
2340 RWS Cash
| Wysłany: 29 Lip 2011, 2011 16:22 |
|
| | Hm.. Ciekawy temat. Osobiście uważam, że te dwa zagadnienia nie wykluczają siebie nawzajem. Można mieć wolną wolę, a jednocześnie być świadomym tego, że ktoś nami kieruje, niczym marionetkami. Odgrywamy tylko jakąś rolę. Myślę, że kierownikiem produkcji jest w tej sytuacji sumienie, które krzyczy, gdy coś zrobimy nie tak, pomyli nam się tekst, itd. Oczywiście możemy zagrać po swojemu, wbrew ustalonemu scenariuszowi, pod prąd. Tak jest chyba o wiele ciekawiej. Ale czy wtedy ów produkcja okaże się sukcesem, zdobędzie nagrodę? Takie pytanie bez odpowiedzi. | _________________ ''A gdy już wrócisz, to usiądę Ci na kolanach, oprę moje dłonie na Twoich ramionach i będę całować Twoją twarz. Kawałek po kawałku. Obiecaj mi, że mnie nie rozbierzesz, zanim skończę...'' J.L. Wiśniewski | | | | |  | Informacje Pomógł: 3 razy Wiek: 19 Dołączył: 23 Gru 2010
3250 RWS Cash
| Wysłany: 5 Gru 2011, 2011 12:18 |
|
| wyobraźmy sobie skrzyżowanie (każda droga to nasz wybór ), my decydujemy w która stronę pójdziemy.. a Bóg doskonale wie, co by było gdybyśmy wybrali którąkolwiek z tych dróg, wie co nas czeka na końcu tej drogi, jakie będą konsekwencje tego wyboru, mimo że nie ingeruje w tą decyzję..
idąc tym tokiem rozumowania, z punktu widzenia osoby religijnej, istnieje wolna wola, czyż nie? | _________________ zostawiam pusty śmiech głupcom i ignorantom nawet, gdy zostanę sam będę wierzył, że warto schylić głowę nisko, gdy wypada, czuć łzy na policzkach wujku dobra rada idź w pi*du ty , i ty i ty ! | | | | |  | Informacje Pomógł: 13 razy Wiek: 25 Dołączył: 13 Lip 2009
14870 RWS Cash
| Wysłany: 5 Gru 2011, 2011 20:30 |
|
| | patorek, idąc tym tokiem rozumowania wolna wola istnieje. Bo Ty decydujesz, którą drogą pójdziesz nie Bóg. Sam napisałeś, że nie ingeruje w tą decyzję, więc podejmujesz ją sam z własnej nieprzymuszonej woli. | _________________ Niech gra muzyka i gaz do dechy!!! | | | | |  | | | | | Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
| Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
| Statystyki dla tego tematu: Wyświetleń: 577 Odpowiedzi: 25 Odwiedzin z google: 97 |
Copyright 2009-2011 | rozmowywsieci.com.pl Wszystkie prawa zastrzezone Wykonanie: SiteSpec.info Administracja forum nie ponosi odpowiedzialnosci za tresci napisane przez uzytkowników. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna. Jezeli zauwazyles taki post/temat zlos to Nam. Kopiowanie rozwiazan technologicznych forum surowo wzbronione!Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group | |
|