| 'Plan Boży' a Wolna Wola | | Autor | Wiadomość | Informacje Pomógł: 3 razy Wiek: 19 Dołączył: 23 Gru 2010
3250 RWS Cash
| Wysłany: 12 Cze 2011, 2011 16:40 'Plan Boży' a Wolna Wola |
|
| Biorąc pod uwagę, że Bóg ma swój Boży plan a jego kwintesencją jest apokalipsa , która wszystkich wiernych żyjących i umarłych zabierze do raju.. Powstaje pytanie.. istnieje wolna wola? Czy każdy nasz wybór, to jest ustalony z góry przez stwórcę?
abstrahując od tego o czym wyżej pisałem, w internecie można znaleźć mnóstwo informacji na temat badań, które wykazały, że na około siedem sekund przed podjęciem świadomej decyzji przez mózg przebiegał już sygnał nakazujący wykonanie odpowiedniego ruchu, przez osobę badaną.
Jakie jest wasze zdanie na ten temat?
*szczególnie ciekawi mnie, jak podchodzą do tego osoby wierzące | | | Ostatnio zmieniony przez patorek 12 Cze 2011, 2011 20:22, w całości zmieniany 1 raz | | | |  | Informacje Pomogła: 10 razy Wiek: 66 Dołączyła: 29 Sty 2010
15949 RWS Cash
| Wysłany: 12 Cze 2011, 2011 19:27 |
|
| Czy jest wolna wola? Hm, jeżeli wolnej woli przypisać definicję czegoś , co nie ma przyczyny to owszem, można by założyć, że istnieje. Pozostaje tylko pytanie, czy kiedy decyzje podejmujemy pod wpływem różnych czynników/sytuacji życiowych/presji ,czy aby na pewno wtedy można mówić o wolnej woli? Bez wątpienia człowiek posiada umiejętność podejmowania decyzji, ale jak określić wszystkie sytuacje, które są naprawdę w zasięgu ingerencji czynników zewnętrznych? I czy takie określenie jest w ogóle możliwe? Owszem, od nas zależy, którą drogą pójdziemy (jeżeli nam się spieszy pójdziemy krótszą, jeżeli musimy coś załatwić po drodze pójdziemy tak, aby to nie było problemem w załatwieniach; a jeżeli nie mamy sprecyzowanych planów pójdziemy drogą wybraną z innej przyczyny ), ale według mnie człowiek może świadomie decydować wyłącznie o niewielkich rzeczach. Podejmując decyzje może kierować się logiką, morałami, ale w gruncie rzeczy 'całkowita' wolna wola to tylko złudzenie. Wbrew pozorom coś zależnego od życia innych (zarówno ludzi, sytuacji z nimi związanych jak i chociażby czynników atmosferycznych [których nie uważam za boską ingerencję ] ). I nie wierzę, że wszystko jest odgórnie ustalone i zaplanowane. Jeśli chodzi o kierowanie ludźmi przez ich rzekomego stwórcę to hm. nie, nie , według mnie. (btw. [zakładając, że bóg kierowałby wszystkimi ludźmi ... czy to oznacza, że na wstępie "zaprogramowałby" ludzi m.in na tych, którzy w niego wierzą, bądź nie.., czy czyniących dobro i zło. Jaki sens miałoby wtedy życie? ] a nagrodą oczywiście miałoby być życie wieczne... też dla wybranych? i po co tu się starać... ) bo jak to było... Cytat: bez wiary nie można podobać się Bogu. Przystępujący bowiem do Boga musi wierzyć, że Bóg jest i że wynagradza tych, którzy Go szukają" (Hbr 11,6). Jeśli chodzi o teorię o takim przeznaczeniu to jest mi ona daleka, skłaniam się raczej ku przypadkowi. | _________________ Co zrobisz, gdy ktoś Ci przystawi nóż do szyi, a Ty akurat dostaniesz czkawki ?? | | | Ostatnio zmieniony przez Buka 23 Lip 2011, 2011 20:04, w całości zmieniany 1 raz | | | |  | Informacje Pomógł: 3 razy Wiek: 19 Dołączył: 23 Gru 2010
3250 RWS Cash
| Wysłany: 12 Cze 2011, 2011 20:29 |
|
| Biorąc pod uwagę brak Boga, zgadzam się z tym co napisałaś
ale jak się odnieść do tych badań o których wspomniałem wyżej? można uznać że to bzdury, ale co jeśli tak nie jest? czy wtedy, można stwierdzić że wolna wola istnieje? | | | | |  | Informacje Pomogła: 10 razy Wiek: 66 Dołączyła: 29 Sty 2010
15949 RWS Cash
| Wysłany: 12 Cze 2011, 2011 21:03 |
|
| patorek napisał/a: można uznać że to bzdury, ale co jeśli tak nie jest? Zawsze żyłam w przekonaniu, że to trwa znacznie krócej Ale cóż, mogłam się mylić A wracając do pytania, jeśli nie są to bzdury to niczego nie zmienia. Czy nasze postępowanie nie jest najpierw przetworzone przez mózg? myślenie nie jest wyłączone (przeważnie ) i to chyba jego efektem są wykonane czynności, które z kolei są uzasadnione. (a człowiekiem kierują także potrzeby i okoliczności ).
Cytat: czy wtedy, można stwierdzić że wolna wola istnieje? Jeśli chodzi o moją opinię to: jeżeli założymy, że bóg istnieje - raczej niczego to nie zmienia. Jeżeli założymy, że nie istnieje - także. | _________________ Co zrobisz, gdy ktoś Ci przystawi nóż do szyi, a Ty akurat dostaniesz czkawki ?? | | | | |  | Informacje Pomógł: 1 raz Wiek: 23 Dołączył: 10 Cze 2011
1432 RWS Cash
| Wysłany: 13 Cze 2011, 2011 21:12 |
|
| | Jak dla mnie osobiście jest to nie do rozwiązania, przynajmniej nie teraz, póki żyjemy... Ale jeśli miałbym opowiedzieć się po którejś stronie, to wydaje mi się że każdy ma z góry ustalone swoje życie, i nie ważne czy poszedł w prawo czy poszedł w lewo, to patrząc z perspektywy przyszłości tak miał w przeszłości wybrać. Dla mnie dobitnym przykładem, symbolem tego że każdy ma swoją własną książke tam na górze, był pogrzeb Papieża Jana Pawła 2, gdzie podczas wystawienia jego trumny pod wpływem wiatru zamknęła się księga... nie wnikam co to była za księga, chodzi o symbol. | _________________ Śmiesz wątpić ? | | | | |  | Informacje Dołączył: 18 Lip 2009
1401 RWS Cash
| Wysłany: 15 Cze 2011, 2011 00:58 Re: 'Plan Boży' a Wolna Wola |
|
| patorek napisał/a: Biorąc pod uwagę, że Bóg ma swój Boży plan a jego kwintesencją jest apokalipsa , która wszystkich wiernych żyjących i umarłych zabierze do raju.. Powstaje pytanie.. istnieje wolna wola? Czy każdy nasz wybór, to jest ustalony z góry przez stwórcę? [/i]
Najpierw, zeby odpowiedziec na to pytanie, trzeba by przyjac ze faktycznie jest tak jak glosi Kosciol i Biblia. A co do tego mam dosc duzo watpliwosci. Jest tyle roznych religii i kazdy uwaza ze wlasnie ta jego zna prawde o Bogu i wlasciwie go przedstawia, buddysta bedzie juz inaczej rozpatrywal pytanie o wolna wole, bo w odniesieniu do swojej religi. Ja nie jestem przekoana ze wlasnie katolicka jest tą lepszą , prawdziwą.
No a gdyby tak przyjac hipoteze ze istnieje wiele rownoleglych swiatow takich samych jak ten ale w kazdym z nich nasze zycie wyglada inaczej wlasnie przez to ze w kazdym podjelismy zupelnie inna decyzje, to wszystko jeszcze bardziej sie komplikuje. To brzmi jak historia z filmu since fiction , niektorzy naukowcy uwazaja ze moze tak byc, choc oczywiscie nie ma konkretnych dowodow. No ale to samo odnosi sie przeciez do religii, wiec przynajmniej nie jest to bardziej szalone i rownie prawdopodobne.
Moze istnieje Bog, ale tak naprawde niewiele o nim wiemy, moze stworzyl swiat tak, ze jest on o wiele bardziej skomplikowany niz nam sie wydaje, i jesli musze juz cos wybrac, to stawialabym na to ze mamy w nim wolna wole. | | | | |  | Informacje Pomogła: 2 razy Wiek: 20 Dołączyła: 17 Maj 2011
6916 RWS Cash
| Wysłany: 20 Cze 2011, 2011 22:39 |
|
| Skoro 'stwórca' zażyczył sobie abym przestała wierzyć, że ingeruje on w losy ludzkie to sam sobie może pogratulować. Mam wolna wolę czego dowodem jest to, że mogę dokonywać wyborów w prawdzie nie mogę cofać czasu, ale moje możliwości i konsekwencje są moje i ja je ponoszę a nie 'stwórca'.
Nie jestem kurde simsem. ;D | _________________ Friends don't let friends drink friends.
Tabloidowe emocje, masowy eskapizm | | | | |  | Informacje Dołączył: 18 Lip 2009
1401 RWS Cash
| Wysłany: 20 Cze 2011, 2011 23:25 |
|
| kO. napisał/a: Nie jestem kurde simsem. ;D
KO pewna jestes? A co jesli simsy mysla tak samo ? XD | | | | |  | Informacje Pomogła: 2 razy Wiek: 20 Dołączyła: 17 Maj 2011
6916 RWS Cash
| Wysłany: 20 Cze 2011, 2011 23:31 |
|
| Cytat: KO pewna jestes? A co jesli simsy mysla tak samo ? XD No raczej nikt nie robi mi 'save' i nie wyłącza życia. xD Chociaż, em, przecież.. w nocy, może? :O Simsy nie dokonują wyborów bo my robimy to za nie. xD | _________________ Friends don't let friends drink friends.
Tabloidowe emocje, masowy eskapizm | | | | |  | Informacje Dołączył: 18 Lip 2009
1401 RWS Cash
| Wysłany: 21 Cze 2011, 2011 00:08 |
|
| A jesli takim simsom, gdyby oczywiscie zyly, wydawaloby sie ze maja swoja wolna wole i sami dokonuja decyzji, ktore przeciez tak na prawde my za nie podejmujemy? XD Ale bardziej to pisalam w formie zartuXP, sama zreszta tez uwazam ze mamy wolna wole. | | | | |  | Informacje Pomogła: 2 razy Wiek: 20 Dołączyła: 17 Maj 2011
6916 RWS Cash
| Wysłany: 21 Cze 2011, 2011 09:30 |
|
| Cytat: A jesli takim simsom, gdyby oczywiscie zyly, wydawaloby sie ze maja swoja wolna wole i sami dokonuja decyzji, ktore przeciez tak na prawde my za nie podejmujemy? XD To wtedy należy je spalić. xD W tym przypadku my jesteśmy Bogiem a zarazem Diabłem. xD | _________________ Friends don't let friends drink friends.
Tabloidowe emocje, masowy eskapizm | | | | |  | Informacje Pomógł: 3 razy Wiek: 19 Dołączył: 23 Gru 2010
3250 RWS Cash
| Wysłany: 21 Cze 2011, 2011 15:24 |
|
| mimo że to co wyżej pisaliście było w formie żartu, ma to swój sens, bo co jeśli jesteśmy przekonani że to MY sami dokonujemy decyzji/wyborów, a prawda jest inna? | | | | |  | Informacje Pomogła: 2 razy Wiek: 20 Dołączyła: 17 Maj 2011
6916 RWS Cash
| | | |  | Informacje Dołączył: 22 Cze 2011
139 RWS Cash
| Wysłany: 22 Cze 2011, 2011 23:43 |
|
| | Hmm na to raczej nie da się odpowiedzieć jednoznacznie. Wydaje mi się że mamy całkowity wpływ na podejmowane przez nas "kroki". Lecz z drugiej strony skąd mamy wiedzieć czy się nie mylę. Haha no sam nie wiem. Ważne jest też kto co rozumie przez słowo Bóg. | | | | |  | Informacje Pomogła: 24 razy Dołączyła: 01 Lip 2009
28839 RWS Cash
| Wysłany: 24 Cze 2011, 2011 11:56 |
|
| Byłabym raczej skłonna do zdania, że sama o sobie decyduję, robię to co chcę i w ten sposób mam wpływ na swoje życie. Oczywiście czasem w grę wchodzi przypadek. Ale patrząc na niektóre rzeczy, kwestie nie sposób nie myśleć, że nie ma przeznaczenia... | _________________ Kobieta jest najsłabsza, gdy kocha, a najsilniejsza, gdy jest kochana. | | | | |  | | | | | Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
| Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
| Statystyki dla tego tematu: Wyświetleń: 577 Odpowiedzi: 25 Odwiedzin z google: 97 |
Copyright 2009-2011 | rozmowywsieci.com.pl Wszystkie prawa zastrzezone Wykonanie: SiteSpec.info Administracja forum nie ponosi odpowiedzialnosci za tresci napisane przez uzytkowników. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna. Jezeli zauwazyles taki post/temat zlos to Nam. Kopiowanie rozwiazan technologicznych forum surowo wzbronione!Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group | |
|