| Surowiec z ludzkich ciał | | Autor | Wiadomość | Informacje Pomogła: 24 razy Dołączyła: 01 Lip 2009
28866 RWS Cash
| Wysłany: 10 Wrz 2009, 2009 11:28 Surowiec z ludzkich ciał |
|
| Przypadek z ukraińskiej stolicy to skrywana codzienność nieznanej, lecz ogromnie lukratywnej branży w biznesie medycznym. Firmy sporządzają ze zwłok ludzkie części zastępcze. Używają do tego celu wszystkiego, co tylko można: kości, chrząstek, ścięgien, osłonek mięśniowych, skóry, rogówek oka, osierdzia, zastawek serca – w fachowym żargonie wszystko to nazywa się tkanką.
Kości i ścięgna, które firmę Tutogen interesują najbardziej, podlegają następnie starannej obróbce: są odtłuszczane i dokładnie czyszczone, zszywane, zespawane lub frezowane. Na końcu sterylizuje się je, pakuje i sprzedaje w ponad 40 krajach na całym świecie. Można je nawet zamówić na receptę w internetowej aptece.
Zupełnie inaczej wygląda sytuacja w USA – według danych amerykańskiego Stowarzyszenia Chirurgii Ortopedycznej co roku przeszczepia się tam ponad milion części kostnych. W żadnym innym kraju na fragmentach zwłok nie da się zarobić tylu pieniędzy. Gdy ciało zostaje rozłożone na poszczególne części, przerobione i sprzedane, można liczyć nawet na 250 tysięcy dolarów zysku. Za jedne jedyne zwłoki! W sumie cała ta branża w Stanach Zjednoczonych osiąga obroty w wysokości około miliarda dolarów rocznie.
Lekarze w USA znacznie bardziej pochopnie niż ich niemieccy koledzy sięgają po tkanki pobierane ze zwłok. Na przykład w chirurgii kręgosłupa, przy urazach w wyniku uprawiania sporu czy też podczas operacji plastycznych. Chirurdzy stosują tam rozdrobnione cząsteczki skóry do wypełniania ust i wygładzania zmarszczek.
Fragmenty artykułu.
A jakie jest wasze zdanie na temat takiego postępowania? | _________________ Kobieta jest najsłabsza, gdy kocha, a najsilniejsza, gdy jest kochana. | | | | |  | Informacje Pomogła: 1 raz Dołączyła: 11 Lip 2009
120 RWS Cash
| Wysłany: 12 Wrz 2009, 2009 13:47 |
|
| | Aż mnie otrzepało.... <oczka> | _________________ "I will never let you fall I'll stand up with you forever I'll be there for you through it all Even if saving you sends me to heaven..." | | | | |  | Informacje Pomogła: 4 razy Dołączyła: 27 Sty 2010
0 RWS Cash
| Wysłany: 29 Sty 2010, 2010 19:12 |
|
| | Takie coś jest przerażające... Ale człowiek zrobi wszystko by zarobić. | | | | |  | Informacje Pomogła: 3 razy Dołączyła: 13 Lip 2010
19868 RWS Cash
| Wysłany: 22 Lut 2012, 2012 16:52 |
|
| ten cały 'surowiec z ludzkich ciał' najpierw skojarzył mi się z obozowym mydłem <wybaczcie> Po przeczytaniu fragmentów zapodanych przez Szefową, tak sobie myślę - kości, chrząstki - co z tego, że ze zmarłych - jeśli bliscy wyrażą zgodę, to dlaczego nie - wszak w medycynie stosuje się różnego rodzaju przeszczepy. | _________________ no bo ten... | | | | |  | Informacje Zaproszone osoby: 3 Pomogła: 8 razy Dołączyła: 14 Paź 2010
2340 RWS Cash
| Wysłany: 22 Lut 2012, 2012 18:41 |
|
| abstrakt napisał/a: skojarzył mi się z obozowym mydłem O tym mydle oglądałam kiedyś reportaż. Podobnoć ów mydło nie było produkowane dla zysku, jedynie dla jakichś tam naukowych eksperymentów. Gdy naukowiec, który prowadził nad tym badania wyjechał gdzieś tam(do Niemiec bodajże) to wtedy mydło powołało się w ręce osób trzecich i zaczęto je rozpowszechniać. Nie pamiętam dokładnie, bo wiedzę opieram na swojej pamięci z tegoż reportażu ale może ktoś wie więcej . Pamiętam jeszcze tylko to, że ten naukowiec uchodził za wybitnego i kandydował do Nagrody Nobla chyba.
A odnosząc się do tematu - myślę, że każdy człowiek powinien decydować o swoim ciele po śmierci. Jeśli jego wolą jest, aby jego ciało zużytkować, a pieniądze dać rodzinie - proszę bardzo. Jeśli jednak na nic takiego ów człowiek się nie zgodził, trzeba zostawić jego ciało w spokoju. | _________________ ''A gdy już wrócisz, to usiądę Ci na kolanach, oprę moje dłonie na Twoich ramionach i będę całować Twoją twarz. Kawałek po kawałku. Obiecaj mi, że mnie nie rozbierzesz, zanim skończę...'' J.L. Wiśniewski | | | | |  | | | | | Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
| Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
| Statystyki dla tego tematu: Wyświetleń: 196 Odpowiedzi: 4 Odwiedzin z google: 46 |
Copyright 2009-2011 | rozmowywsieci.com.pl Wszystkie prawa zastrzezone Wykonanie: SiteSpec.info Administracja forum nie ponosi odpowiedzialnosci za tresci napisane przez uzytkowników. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna. Jezeli zauwazyles taki post/temat zlos to Nam. Kopiowanie rozwiazan technologicznych forum surowo wzbronione!Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group | |
|