| Wiara w Boga. |
| Autor | Wiadomość |
Informacje Pomogła: 1 raz Dołączyła: 11 Lip 2009
120 RWS Cash
| Wysłany: 5 Sie 2009, 2009 21:17 Wiara w Boga. |
|
| | Wierzysz? Dlaczego tak? Dlaczego nie? | _________________ "I will never let you fall I'll stand up with you forever I'll be there for you through it all Even if saving you sends me to heaven..." | | | Ostatnio zmieniony przez Szefowa 5 Sie 2009, 2009 22:05, w całości zmieniany 1 raz | |
| |
 |
Informacje Pomogła: 24 razy Dołączyła: 01 Lip 2009
28866 RWS Cash
| Wysłany: 5 Sie 2009, 2009 22:05 |
|
| | Tak, jestem wierząca. Ale czasem zastanawiam się, dlaczego Bóg jest zdolny do takich rzeczy... | _________________ Kobieta jest najsłabsza, gdy kocha, a najsilniejsza, gdy jest kochana. | | |
| |
 |
Informacje Wiek: 26 Dołączył: 02 Sie 2009
0 RWS Cash
| Wysłany: 6 Sie 2009, 2009 02:38 |
|
| Wiara starsza siostra nauki. Wierze na swój własny skomplikowany sposób. A dlaczego hmm bo świat w którym wszystko dało by się opisać matematyką byłby bezduszny i bez serca, Może i matematyka jest językiem boga ale urzędowym nie istnieje w niej te parę bardzo prostych i najpiękniejszych słów jakie każdy chce usłyszeć. Da się je zapisać ale zapisane są puste. Dlatego uważam że Bóg istnieje i jest sercem i duszą tego świata. Gdy myślę o tych sprawach zawsze chodzi za mną ewangelia Tomasza "Królestwo niebieskie jest w tobie i wszędzie wokół ciebie. Podziel kawałek drewna i w tym kawałku będę podnieś kamień a mnie znajdziesz nie w pałacach z drewna i kamienia." ( z pamięci więc pewnie nie dokładnie) | _________________ I will become his world and will make him my world | | |
| |
 |
120 RWS Cash
| Wysłany: 6 Sie 2009, 2009 18:03 |
|
| Szefowa napisał/a: Tak, jestem wierząca. Ale czasem zastanawiam się, dlaczego Bóg jest zdolny do takich rzeczy...
Jakich? | _________________ "I will never let you fall I'll stand up with you forever I'll be there for you through it all Even if saving you sends me to heaven..." | | |
| |
 |
28866 RWS Cash
| Wysłany: 6 Sie 2009, 2009 21:35 |
|
| hateful napisał/a: Szefowa napisał/a: Tak, jestem wierząca. Ale czasem zastanawiam się, dlaczego Bóg jest zdolny do takich rzeczy...
Jakich?
Jakie?
Dlaczego rodzą się dzieci, które nie mogą przeżyć nawet jednego, dnia tygodnia? Czym one zawiniły? Dlaczego hospicja pełne są nieuleczalnie chorych, cierpiących ludzi, często dzieci? Dlaczego Bóg chce zabrać do siebie młodego człowieka, który osieroci 3 małych dzieci i którego żona zostanie wdową? Wiem, można tak wymyślać w nieskończoność, ale nie tak powinno być... | _________________ Kobieta jest najsłabsza, gdy kocha, a najsilniejsza, gdy jest kochana. | | |
| |
 |
Informacje Wiek: 23 Dołączył: 18 Lip 2009
0 RWS Cash
| Wysłany: 6 Sie 2009, 2009 21:45 |
|
| Cytat: Dlaczego Bóg chce zabrać do siebie młodego człowieka, który osieroci 3 małych dzieci i którego żona zostanie wdową? Wiem, można tak wymyślać w nieskończoność, ale nie tak powinno być...
Jeśli jesteś osobą wierzącą, to powinnaś uznać że bóg (lub bogowie) tak chciał, lub każde cierpienie ma sens, etc...
Jeśli byłabyś niewierząca to poprostu wystarczy uznac, że to zwykła kolej rzeczy... Każdy kiedyś umrze, a wady genetyczne, choroby etc też swoje robią | _________________
 | | |
| |
 |
120 RWS Cash
| Wysłany: 6 Sie 2009, 2009 22:33 |
|
| | Bóg stworzył świat, nie jest napisane że ingeruje w życie każdego człowieka, daje życie i odbiera co prawda, ale widocznie saku temu powody. Bóg przede wszystkim jest wtedy kiedy Go potrzebujemy. Gdyby nie On, czy jeszcze było by tu jakieś życie? | _________________ "I will never let you fall I'll stand up with you forever I'll be there for you through it all Even if saving you sends me to heaven..." | | |
| |
 |
Informacje Pomógł: 1 raz Wiek: 23 Dołączył: 11 Lip 2009
0 RWS Cash
| Wysłany: 7 Sie 2009, 2009 21:50 |
|
| Ja powiem że zaskoczyło mnie to pytanie, bo uważam że to moja sprawa czy wierzę w Boga.
Osobiście wierzę, ale myślę że taki temat nie powinien być poruszany na forum, bo może wzbudzić spory. | _________________ SMS
 | | | Ostatnio zmieniony przez stonic4 7 Sie 2009, 2009 21:59, w całości zmieniany 1 raz | |
| |
 |
28866 RWS Cash
| Wysłany: 7 Sie 2009, 2009 21:58 |
|
| stonic4 napisał/a: Osobiście wierzę, ale myślę że taki temat nie powinien być poruszany na forum, bo może wzbudzć spory.
Dlaczego? Przecież nie musimy się z wszystkimi zgadzać. Trzeba umieć uszanować cudze poglądy. | _________________ Kobieta jest najsłabsza, gdy kocha, a najsilniejsza, gdy jest kochana. | | |
| |
 |
Informacje Pomógł: 1 raz Wiek: 23 Dołączył: 11 Lip 2009
0 RWS Cash
| |
| |
 |
120 RWS Cash
| |
| |
 |
Informacje Wiek: 28 Dołączył: 26 Lip 2009
0 RWS Cash
| Wysłany: 8 Sie 2009, 2009 23:08 |
|
| Szefowa napisał/a: Tak, jestem wierząca. Ale czasem zastanawiam się, dlaczego Bóg jest zdolny do takich rzeczy...
Wierząca...bardzo ogólnikowo powiedziane <lol2> Bóg zapewne i jest zdolny - jako istota najwyższa. Niczym nieograniczona. Jednak patrząc na ideologie to nie Bóg tylko "człowiek". Bóg dając człowiekowi wolną wolę zdecydował się nie ingerować w jego poczynania. Tak więc sami tworzymy swoją rzeczywistość. Zarówno przemoc i zachowania interpersonalne jak i w dużej mierze kataklizmy "naturalne". Poprzez ingerencję przemysłową kształtujemy zjawiska na ziemi - potem lekko dusznie zwalając tsunami na Boga.
Co do wiary. Wierzę w Boga choć nie uznaję wykładni wiary katolickiej. Jednak chyba o Bogu tu rozmawiamy, a nie religiach <jezyk> | | | Ostatnio zmieniony przez fokus 8 Sie 2009, 2009 23:21, w całości zmieniany 1 raz | |
| |
 |
28866 RWS Cash
| Wysłany: 8 Sie 2009, 2009 23:14 |
|
| fokus napisał/a: Szefowa napisał/a: Tak, jestem wierząca. Ale czasem zastanawiam się, dlaczego Bóg jest zdolny do takich rzeczy...
Wierząca...bardzo ogólnikowo powiedziane <lol2> Bóg zapewne i jest zdolny - jako istota najwyższa. Niczym nieograniczona. Jednak patrząc na ideologie to nie Bóg tylko "człowiek". Bóg dając człowiekowi wolną wolę zdecydował się nie ingerować w jego poczynania. Tak więc sami tworzymy swoją rzeczywistość. Zarówno przemoc i zachowania interpersonalne jak i w dużej mierze kataklizmy "naturalne". Poprzez ingerencję przemysłową kształtujemy zjawiska na ziemi - potem lekko dusznie zwalając tsunami na Boga.
Po części masz rację. Najpierw sami szkodzimy, a gdy widać skutki, to zwalamy na Boga. Ale nie zawsze tak jest. | _________________ Kobieta jest najsłabsza, gdy kocha, a najsilniejsza, gdy jest kochana. | | |
| |
 |
Informacje Wiek: 28 Dołączył: 26 Lip 2009
0 RWS Cash
| Wysłany: 8 Sie 2009, 2009 23:29 |
|
| | Człowiek i tak ma zbyt duży przyrost naturalny. Jesteśmy szarańczą tej planety - bez wroga naturalnego. Jak widzisz Bóg nie ma tu negatywnej roli. Mamy ziemię i sami na niej gospodarujemy (nieudolnie). | | |
| |
 |
Informacje Pomógł: 3 razy Wiek: 24 Dołączył: 06 Wrz 2009
160 RWS Cash
| |
| |
 |
| |
| |